Šta će se naći u platformi o Kosmetu?

Tokom naredne nedelje na stolu premijera Aleksandra Vučića trebalo bi da se nađe platforma o Kosovu koju predlaže predsednik Tomislav Nikolić.

Srbija 03.05.2015 | 17:55
Šta će se naći u platformi o Kosmetu?

Šef države je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da bi očekuje jedinstvo sa Vladom kada se radi o pitanju Kosova.Da li je plan predsednika ostvariv ili ne, poslednju reč reći će Vlada Srbije.

Crvene linije plaforme predsednika su da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo, da je potrebna suštinska autonomija koju bi trebalo regulisati ustavnim zakonom kao i autonomija Zajednice srpskih opština o okviru privremenih kosovskih institucija.

Nekadašnji poslanik u kosovskoj skupštini Rada Trajković smatra da bi vlasti trebalo jasnije da se odrede kada je u pitanju politika prema Srbima na Kosovu.

"Moramo znati da je problem i rešavanje pitanja Kosova i Metohije jedno veliko nacionalno i državno pitanje i ono se mora razlikovati od pitanja koja podrazumevaju naš standard u smislu da li ćemo predizborno obećati, da li ćemo penzije očuvati, a onda smanjiti jer tada možemo i da ih povratimo i da ih promenimo. Kod potpisivanja sporazuma i rešenja sa međunarodnom zajednicom nema povratka", navodi Trajković..

Za Nenada Đurđevića iz Foruma za etničke odnose čudno je da Tomislav Nikolić piše platformu odvojen od procesa pregovora, a samim tim i od Vlade Srbije.

"Jednostavno, platforma koja ne uvažava realnost Briselskog sporazuma, implemetacije sporazuma i uopšte pregovaračkog okvira za Srbiju koji je posle toga nastao, mislim da neće naići na dobar prijem i nije koristan doprinos uopšte politici Vlade Srbije, da ima jedan jedinstven stav prema Kosovu i da ima jedisntven stav prema evrointegracijama", kaže Đurđević.

Od sadržaja predloga koji stiže sa Andrićevog venca zavisiće i reakcija Brisela.

"Ukoliko je papir taj koji ide da tako kažem zacrtanim putem sprovođenja Briselskog sporazuma i plana Vlade da što pre je moguće otvaranje poglavlja sa EU, odnosno da dođe do pune implemetacije Briselskog srpoazuma, u tom slučaju je to dobrodošla inicijativa koja će da ima još jedan poltički punkt koji će podržati tu inicjatuvu", navodi Đurđević.

Predsednik Nikolić kaže da je ovo dobar trenutak za platformu i da više nema čekanja.Priština kako kaže postepeno formira svoje institucije i pokušava da eliminiše srpski uticaj na Kosovu po pitanjima imovine i energetike, ignorišući pritom dogovor o Zajednici srspkih opština a istovremeno veličajući "veliku Albaniju".

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Drina

03.05.2015 19:36

Kad su imali autonomiju Srbija je tu autonomiju ukinula .Sta bi Srbija sa 2 miliona Albanaca i svojim negativnim natalitetom kuda bi to vodilo.

ODGOVORITE