Nurkić je 6. ruki NBA lige!

Bh. reprezentativac Jusuf Nurkić proglašen je za šestog najboljeg rukija u najjačoj ligi svijeta. U debitantskoj sezoni u dresu Denver Nagetsa odigrao je 62 susreta, na kojima je postizao u prosjeku 6.9 poena i imao 6.2 uhvaćene lopte.

Košarka 02.05.2015 | 13:40
Nurkić je 6. ruki NBA lige!

Košarkaš Denver Nagetsa i reprezentativac BiH Jusuf Nukrić bio je u konkurenciji za najboljeg rukija NBA lige (prva sezona u ligi), ali je zauzeo šesto mjesto. Endrju Vigins iz Minesote dobio je to laskavo priznanje.

Na 62 odigrane utakmice (u prosjeku 17.8 minuta), Nurkić je postizao 6.9 poena, imao 6.2 uhvaćene lopte i 0.8 asistencija po meču, što je više nego dobar učinak za momka koji prvi put nastupa u najjačoj ligi svijeta.

Ipak, ono po čemu će biti upamćen su blokade, s obzirom da je u prosjeku u svakom meču "lupao" rampe protivnicima (1.1 po susretu).

"Bilo je ovo teška sezona za mene, saigrače i navijače. Nadam se da smo nešto naučili tokom ove godine. Već sada radujem se narednoj sezoni. Članak me i dalje boli, ali iskoristiću ovo vrijeme da saniram povrede i vratiću se još jači", poručio je dvadesetogodišnji Tuzlak.

Mladi centar u Denver je stigao iz zagrebačke Cedevite, a, kako ističe, način života u Americi za njega je bio potpuna nepoznanica.

"Ovdje se igraju 82 utakmice, a prošle godine igrao sam možda upola toliko. Drugačije je. Prvi put sam u Americi, sve se odvija veoma brzo, letiš svaki drugi dan i većina tih stvari bila je nova za mene. Znam šta da očekujem sljedeće sezone. Najbolje je što sada znam igrače, znam kako sve to ide, navijače i grad. Znam mnogo više nego ranije. Dakle, naredna sezona će biti lakša", zaključio je Nurkić.

Tokom sezone bio je jedan od najboljih defanzivaca kluba iz Kolorada.

"Moraš igrati jako svako veče. Ako želiš biti poseban u ligi, moraš mnogo raditi. Zato ću učiniti sve što mogu da budem što bolji", poručio je.

Tokom ljeta radiće u ljetnom kampu Denvera.

"Moram da poradim na svojim vještinama. Moram biti strpljiviji. Radiću 'preko bare', a vratiću se kada krene ljetna liga. Još sam mlad, radiću naporno i jedva čekam početak nove sezone. Vidjećemo šta će biti na ljeto, uzbuđen sam zbog svega", poručio je centar Denvera, 6. najbolji ruki sezone.

Podsjetimo, Nurkića su u prvoj rundi drafta 2014. godine, kao 16. pika izabrali Čikago Bulsi, a zatim proslijedili u Denver, gdje je 31. jula potpisao ugovor i započeo svoju NBA karijeru.

Komentari / 0

Ostavite komentar