Ujedinjenje Češke i Slovačke?

Česi i Slovaci pokrenuli su zajedničku peticiju kako bi naterali zvaničnike da 2018. raspišu obavezujući referendum o ponovnom ujedinjenju u Čehoslovačku.

Region 01.05.2015 | 12:59
Ujedinjenje Češke i Slovačke?

Pokret nazvan “Čehoslovačka 2018.” na svom sajtu navodi da je 1992. godine odlučeno namenski i iz političkih razloga da se razbije zajednička država koja je dobro funkcionisala, a građanima nije omogućeno da kažu na referendumu šta misle o podeli Čehoslovačke.

"Prema anketama, veliki deo stanovnika smatra da je podela Čehoslovačke bila greška i ne bi na to pristali da se glasalo. Na primer, u anketi Češke televizije 70 odsto anketiranih označava podelu zemlje za pogrešan korak i smeta im što nisu mogli da se izjasne. Prema (slovačkom) listu SME, 40 odsto Slovaka htelo bi ponovo da živi sa Česima", piše na sajtu pokreta za ponovno ujedinjenje.

Činjenica da su Čehoslovačku podelili tadašnji političari, predvođeni tadašnjim češkim premijerom Vaclavom Klausom i slovačkim Vladimirom Mečijarom a da su kategorično odbili da daju priliku građanima da se izjasne na referendumu jedna je od retkih mrlja na češko-slovačkom "plišanom" razvodu.

"Zajednička država imala bi veći značaj u svetu, bila bi jača, bolje bi odolevala pretnjama spolja i efikasnije bi sprovodila samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku", saopštio je pokretač incijative publicista Ladislav Zelinka.

Jedan od argumenata je i to što Česi i Slovaci u anketama stabilno, posebno od zajedničkog ulaska u Evropsku uniju 2004. godine označavaju jedni druge ja najprijateljskiji i najbliži narod na svetu, a bez obzira na to ko je trenutno na vlasti u Pragu i Bratislavi, levica ili desnica, saradnja dve zemlje je besprekorna.

Godina 2018. je odabrana kao duboko simbolična pošto će tada Česi i Slovaci slaviti stotu godišnjicu nastanka Čehoslovačke i realizacije vizije prvog čehoslovačkog predsednika Tomaša Gariga Masarika o zajedničkoj državi.

(Beta)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

PRILIKA

01.05.2015 11:29

Sada trebaju Republika Srpska i Srbija da raspisu referendum o ujedinjenju. Preko 90% bi bilo ZA.

ODGOVORITE
Name

kosovar

01.05.2015 13:05

Hocete li se s nama ponovo ujediniti.

Name

Tamo Daleko Breee

01.05.2015 11:45

Pametni narodi tako rade a ne kao mi ovako svi mali a hocemo svako svoje malo carstvo da bi bili sluge velikima. Delili bi bre i sela i varosi.... Sacuvaj nas Boze!!! Dobro je rekao Krleza:"Sacuvaj me Boze Srpskog junastva, hrvatske kulture a o ostalim da ne pricam......"

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

01.05.2015 12:42

Sve to je dio scenarija najvećih sila. A ostali misle da su i oni tu nešto bili pitani.

ODGOVORITE
Name

Pa eto Priliko

01.05.2015 13:14

Neka raspišu ... Mnogi i čekaju na to. Samo kako bi prošli ?

ODGOVORITE
Name

Re re

01.05.2015 13:32

a od koga kako bi prošli? Od vas iz Ze-Tz-Sa trougla? Moli Boga da toga ne dođe inače ćeš se spremati na selidbu kao i dedo ti 1918-e. Zahvali se kralju koji vas je zadržao tada. Šta misliš otkud milion-dva Bošnjaka u Turskoj?

Name

Lemi

01.05.2015 19:55

priprema za ujedinjenje Kosova i Albanije...

ODGOVORITE
Name

Dodano

03.05.2015 09:30

Cehoslovaci su kulturan i pametan narod,oni su se i podijelili mirno,zasto se onda ne bi i ujedinili tako.Tesko je ujediniti ljude koji su se ratom razjedinili i nanijeli jedni drugima puno zla, jer po svemu tom zlu nikad zelena trava nece narasti.Pozdrav pametnima i ljudima dobre volje

ODGOVORITE