Kalkulacije: Koliko će velikani imati na kraju GS titula?

Novinar ’USA today’ Kris Čejs pokušao je da dođe do broja osvojenih Gren slemova na kraju karijera velike trojke svetskog tenisa.

Tenis 01.05.2015 | 21:20
Kalkulacije: Koliko će velikani imati na kraju GS titula?

On smatra da će Rodžer Federer osvojiti još jedan Slem, a da će Rafael Nadal na kraju karijere imati 17 osvojenih najvećih trofeja.

Što se tiče Novaka Đokovića, njemu je ostalo da osvoji još šest Gren slemova u karijeri i na kraju će imati 14.

„Pre samo 15 meseci delovalo je da će Rafael Nadal imati 15 Gren slemova pred početak leta. Ispred sebe je u finalu Australijan opena imao Stanislasa Vavrinku, a onda i Rolan Garos gde redovno osvaja titulu. Te dve titule značile bi da će doći na samo jedan Slem od Rodžera Federera. On se međutim povredio protiv Vavrinke, osvojio je RG, ali od tada ima mnogo problema na terenu“, piše Čejs.

„U isto vreme, iako je samo godinu dana mlađi, deluje kao da Novak Đoković tek ulazi u period dominacije, dok Španac polako pada. Đoković je prestigao Nadala po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste, a sada će pokušati da mu uzme i pehar sa Rolan Garosa. Ako uspe i u tome, postavlja se samo jedno pitanje: Da li Đoković može da osvoji više Slemova od Rodžera Federera? Odgovor je ne“, dodao je Čejs i pokušao da obrazloži svoje mišljenje.

„Čak i sa titulom u Parizu, Đoković će imati osam Slemova manje od Federera. Moraće da osvoji isti broj GS kao u dosadašnjem toku karijere da bi se izjednačio sa Federerom. A sve to bi trebalo da uradi kada se približava 30. rođendanu. Đoković je posle fantastične 2011. izgubio momentum u velikim finalima. Ali, u narednom periodu Novak će imati sve manju konkurenciju. Federer verovatno može da osvoji još jedan GS, Nadal će teško biti pretnja na ostalim podlogama pored šljake, a Mari? On je u protekle tri sezone igrao deset puta protiv Đokovića na tvrdoj podlozi i rezultat je 10-0 za Srbina. Veliak četvorka je osvojila 37 od poslednjih 40 Slemova. Scenario će verovatno biti ovakav: Đoković će osvojiti Rolan Garos ove godine, a Nadal će vratiti tirule u Parizu 2016. i 2017. i onda osvojiti još jedan Vimbldon. Federer će na nekom od narednih Vimbldona zaokružiti karijeru titulom, a Đoković bi do kraja karijere mogao da osvoji još šest titula. Upramtite, pre Federera 14 Gren slemova je bio rekord koji je držao Pit Sampras.“

Da li se slažete sa ovim pretpostavkama?

Komentari / 0

Ostavite komentar