Italijanska podrška evropskom putu BiH

Italija će i dalje pomagati BiH na putu ka članstvu u EU, istakao je danas italijanski ambasador u BiH Ruđero Korijas tokom susreta sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Svijet 30.04.2015 | 18:59
Italijanska podrška evropskom putu BiH

Crnadak i Korijas saglasili su se da su odnosi BiH i Italije vrlo prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima, te izrazili spremnost za jačanje bilateralnih kontakata na visokom nivou, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Naglašena je velika podrška Italije BiH u procesu evropskih integracija, a Crnadak je istakao da stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju otvara novo poglavlje u odnosima BiH i EU.

Crnadak je naveo da je na BiH da u sljedećoj fazi intenzivira aktivnosti na uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti da bi bio pokrenut reformski proces.

Ministar inostranih poslova BiH danas je u odvojenim susretima razgovarao i sa ambasadorima Egipta u BiH Jaserom el Atavijem, Slovačke Janom Pšenicom i Libije Arebijem S.A. Haludijem.

Crnadak i egipatski ambasador su saglasni da su odnosi BiH i Egipta bez otvorenih pitanja, dobri i da ih treba dalje unapređivati.

El Atavi je istakao da je BiH važna za Egipat zbog različitosti kultura, tradicija i religija, kao i dobre bilateralne saradnje, te iznio primjer održavanja diplomatskih kurseva u Institutu za diplomatiju Ministarstva inostranih poslova Egipta koje pohađaju i diplomate iz BiH.

Crnadak i Pšenica razgovarali su o odnosima dvije zemlje, naglasivši značaj razvoja privredne saradnje.

Crnadak je istakao da će fokus spoljne politike BiH u narednom periodu biti na evrointegracijama, jačanju dobrosusjedske i regionalne saradnje, privredne diplomatije, te popravljanju imidža BiH u svijetu.

Ambasador Pšenica je istakao da Slovačka bilateralno, i kao predsjedavajuća Višegradskom skupinom, podržava put BiH ka evro i evroatlantskim integracijama i ponudio iskustva svoje zemlje na tom putu, kroz političku i ekspertsku pomoć.

Tokom susreta Crnatka i libijskog ambasadora ocijenjeno je da su odnosi dvije zemlje tradicionalno prijateljski, te da će dobra saradnja biti nastavljena i nakon uspostavljanja mira u Libiji.

Crnadak je izrazio uvjerenje da će nove libijske vlasti uspjeti mirnim putem riješiti krizu i ubrzano raditi na normalizaciji stanja u toj zemlji.

On je izrazio spremnost kompanija iz BiH koje imaju dugo iskustvo rada u Libiji, da nastave započete, ali i ugovore nove poslove u toj zemlji.

Komentari / 0

Ostavite komentar