Globalnoj ekonomiji prijeti bankrot

Svijet bi se mogao naći pred bankrotom - više od 30 odsto svih državnih obveznica zemalja evrozone ima negativnu kamatnu stopu, a u elitnom klubi razvijenih - G7 obim državnog duga je povećan za skoro 40 odsto.

Svijet 30.04.2015 | 13:44
Globalnoj ekonomiji prijeti bankrot

Kada se sabere negativna kamatna stopa u evrozoni, ona iznosi dva triliona evra u hartijama od vrijednosti - navodi britanski "Telegraf." Takvo stanje stvara dodatni teret za makroekonomsku situaciju i prijeti finansijskoj stabilnosti evrozone.

Od kada je Evropska centralna banka pokrenula politiku smanjenja negativnog tempa rasta državnih obligacija, one su postale kao lavina - navodi list.

Ako se gleda svaka država posebno, statistika je još gora. Prema podacima investicione banke "Džefris", skoro 70 odsto njemačkih obligacija ima negativni prinos, a u Francuskoj je taj pokazatelj 50 odsto.

Španija prije nekoliko godina nije bila u stanju da otplaćuje svoje obaveze, a njen negativni pokazatelj je iznosio samo 17 odsto. "Telegraf" piše da u svjetskoj ekonomiji postoji veliki broj zabrinjavajućih signala. Porastom potražnje u ekonomiji, ona postaje sve zavisnija od povećanja dugova država.

Finansijska kriza trebala je da likvidira "kreditni mjehur", ali je malo znakova da će se situacija razvijati u tom smjeru. Džozef Štiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i profesor Kolumbijskog univerziteta, upozorava da je samo u G7 obim državnog duga povećan za skoro 40 odsto, a to je 120 odsto ukupnog BDP-a od početka krize.

U isto vrijeme, opšti dug privatnog nefinansijskog sektora veći je za 30 odsto. Centralne banke jedna za drugom, s ciljem borbe sa negativnim tendencijama, počinju da štampaju novac. Tako su postupili u SAD, Engleskoj, Japanu, a sada i u EU.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ale

30.04.2015 11:54

Zato Baja opet traži 15 miliona trezorskih zapisa, ma njemu ne može zapisati 150 miliona :)

ODGOVORITE
Name

Armin

30.04.2015 11:55

cuj to svijet bankrot. Ali kome dugujemo novac? Vanzemaljcima?

ODGOVORITE
Name

dugujemo

01.05.2015 22:52

Dugujete banci koja se nalazi u Svajcarskoj a zove se banka poravnjanja.Vlasnici su privatnici 13 bogatasa iz cijelog svijeta.Drzave zaduzuju i tako ih kupuju.A mi smo moderni robovi

Name

Md

30.04.2015 14:28

Bankrotirace sitotinja i radnicka klasa nece banke osiguranja i politicari,oni su opljackali i sakrili pare nemoguce da su pare nestale

ODGOVORITE