Četiri su srpska uslova za novu ABA ligu!

Sastanak predstavnika FIBA, srpskih klubova i KSS oko formiranja nove regionalne lige, očekivano je protekao u burnom tonu.

Košarka 29.04.2015 | 13:20
Četiri su srpska uslova za novu ABA ligu!

Predstavnici klubova nisu krili iznenađenje dokumentom koji im je prezentovan, jer su se u njemu nalazile brojne odredbe i predlozi o kojima se do sada nije raspravljalo na sastancima u Ženevi i Beogradu.

Nekadašnji bugarski sudija Kosta Ilijev, koji je u Beograd stigao kao predstavnik FIBA, saslušao je predstavnike klubova i njihove brojne primedbe (posebno od predstavnika KK Crvena zvezda), i ono što je najznačajnije, nalazi se u četiri posebna zahteva sa kojima su se složili svi srpski klubovi:

1. Srpski klubovi slažu se da igraju novu regionalnu ligu u kojoj bi učestvovala i FIBA, ali samo ako to telo donese svoju, ili pismenu garanciju Evrolige, da će nastup u "Premijer ligi" donositi direktnu prohodnost ka Evrlogi i Evrokupu.

2. Srpski klubovi zahtevali su takođe pisanu garanciju (pošto je po Statutu teoretski to bilo moguće) da u budućnosti u toj ligi neće biti klubova sa Kosova. Podsetimo, osim po osnivačkom aktu, ta mogućnost je otvorena i zbog činjenice da je FIBA priznala takozvanu državu Kosovo kao punopravnog člana.

3. Srpski klubovi zahtevali su da se sedište lige (koje je po predlogu koji ima je prezentovan i zvanično u utorak trebalo da bude u Podgorici) obavezno preseli u Beograd, koji je bio centar lige i u nekadašnjoj SFRJ.

4. Takođe, srpski klubovi zahtevali su da se omogući nesmetan razvoj domaće lige, bez obzira na eventualno učešće najjačih srpskih klubova u regionalnoj ligi.

Nakon višečasovnog sastanka, jasno je da će još mnogo toga morati da se reši, kako bi srpski klubovi pristali da igraju novu regionalnu ligu, koju je trebalo sami da vode.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, govorilo se i novcu, osnivačkim ulozima, ali i prihodima od lige, koji su još uvek prilično nedefinisani.

Ipak, sva ostala tehnička pitanja, moraće da sačekaju rasplet ogromnog sukoba Evrolige i FIBA, jer su najmanje dva od četiri osnovna zahteva srpskih klubova, direktno povezana sa razrešenjem najvećeg problema koji je na relaciji Barselona – Ženeva.

Komentari / 0

Ostavite komentar