Matsuoka: Kei je bolji od Rafe i Novaka i osvojiće Garos!

Bivši japanski teniser Šuzo Matsuoka veruje da njegov zemljak Kei Nišikori ima dobre šanse da osvoji Rolan Garos.

Tenis 29.04.2015 | 15:20
Matsuoka: Kei je bolji od Rafe i Novaka i osvojiće Garos!

“Kei udara lopticu jače i bolje kontroliše rivale nego prošle godine. Ima pristojnu šansu da osvoji Rolan Garos, ’kuca na vrata’ to je sigurno. Nisam pristrasan, ali mislim da igra bolje od Đokovića i Nadala. Ipak, on je svestan da je tenis više od čistog talenta i da nad njegovom mentalnom stabilnošću stoji znak pitanja“, izjavio je nekada 46. teniser planete u intervjuu za AFP.

Nišikori je u nedelju odbranio titulu u Barseloni, a sada će igrati u Madridu, gde je prošle godine izgubio u finalu.

“To što je Kei dominirao na šljaci stavlja ga na drugo mesto liste favorita za Rolan Garos u ovom trenutku, iza Đokovića. Mislim da niko ne bi smeo da ga otpiše i da ima dobru šansu“, dodao je 47-godišnjak koji je 1992. godine postao prvi Japanac sa ATP titulom.

Matsuoka je bivši mentor petog tenisera sveta, sa Keijem se prvi put susreo kada je Nišikoriju bilo 11 godina i uveren je da će njegov štićenik osvojiti Gren slem titulu.

“Na US openu je igrao svoj prvo Gren slem finale i nema sumnje da je osećao pritisak, ali mislim da je samo pitanje vremena kada će osvojiti najveću titulu. Ako osvoji jednu, može posle da ih uzme gomilu“, optimističan je Matsuoka.

Prema njegovim rečima, Nišikori nema razloga da se plaši tzv. “velike četvorke“.

“Mariju je bilo izuzetno teško“, kaže Matsuoka misleći na Škotovo dugo čekanje na prvi Gren slem trofej (US open 2012), “Igrao je protiv preostale trojice koji su bili u svom apsolutnom zenitu. Ali nema sumnje da njihove moći polako blede i da se diže nova generacija. Jasno je da Kei može da pobedi te igrače i da ima veću šansu da osvoji Gren slem trofej nego što je to bio slučaj prošle godine. U sledeće dve-tri godine napraviće taj proboj, pod uslovom da ostane spreman“.

Nišikori se još kao 18-godišnjak probio na veliku scenu – tada je kao kvalifikant i 244. teniser sveta osvojio titulu u Delrej Biču. Međutim, njegov napredak umnogome su usporile povrede, pre svega lakta, ali i nekih drugih delova tela.

“Sada je čvršći, a i veoma je dobar u čitanju protivnika, u igranju igrica i u tome da ih psihički nadmudri. Može da uspava protivnika da ovaj pomisli da je Kei gotov, a onda da uzvrati i pobedi u petom setu“, kaže Matsuoka i zaključuje:

“Za mene postoje dvojica genija u tenisu – Federer i Kei. Njihov osećaj, njihova kreativnost. Kei tek treba da osvoji Gren slem titulu, ali igra super i može da sruši zid“.

Komentari / 0

Ostavite komentar