Amerika u plamenu posle ubistva crnca

U nasilju koje izbilo posle sahrane 25-godišnjeg crnca Fredija Greja, koji je umro pošto je povređen u policijskom pritvoru, 15 policajaca je povređeno. Gradonačelnica Baltimora Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski sat od 10 sati uveče do 5 ujutro.

Svijet 28.04.2015 | 22:39
Amerika u plamenu posle ubistva crnca

Vlasti Baltimora naredile su da se rasporedi po gradu hiljade vojnika Nacionalne garde i policajaca, posle izbijanja nemira, koji su za povod imali policijsku brutalnost, a u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.

U nasilju koje izbilo juče, posle sahrane 25-godišnjeg crnca Fredija Greja, koji je umro pošto je povređen u policijskom pritvoru, 15 policajaca je povređeno, prenosi AFP.

Gradonačelnica Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski sat od 10 sati uveče do 5 ujutro.

Nadzornik policije Merilenda naredio je da se rasporedi 5.000 policajaca po gradu i zatražio pomoć 5.000 vojnika iz šireg srednjeatlantskog regiona.

Komandant Nacionalne garde pukovnik Linda Sing rekla je da je imala 5.000 vojnika i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.

Demonstranti su kamenjem napali policiju i lokalne radnje. Uprkos pozivima na mir Gejeve porodice, bande uglavnom mladih američkih Afrikanaca počele su obračun sa policijom i tom prilikom uhapšeno je 27 osoba, saopštila je policija.

Nekoliko radnji je opljačkano i spaljeno je nekoliko policijskih vozila, a kako su neredi počeli da se šire sa zapada na istok, gde je zapaljena jedna zgrada, u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.

Škole u Baltimoru će danas biti zatvorene, a bejzbol tim je otkazao svoju večerašnju utakmicu.

Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti sa pobunjenicima biće održani danas širom SAD.

Predsednik Barak Obama je upoznat sa situacijom i sa svojim saradnicima razmatra eventualna rešenja.

Izvor: Telegraf

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

28.04.2015 09:45

KAKO SPASITI AMERIKU. POSLATI IM NAŠU POLICIJU ONI NISU SPOSOBNI NI SAMI SEBE SAČUVATI A KAMO LI GRAĐANE ZA ŠTO SU PLAĆENI. POSAO SE DOBIJA PREKO STRIČEVA I STRINA I PARTIJSKIH KNJIŽICA.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

28.04.2015 11:06

U USA nacizam nikada nije prestao. Ovo što sada ubijaju crnce je ponovni povratak ali je situacija drugačija... Ne znam kako će im planovi uspjeti pogotovo kada navale teroristi.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

28.04.2015 18:42

Kako policajci nikada ne ubiju bijelca! Tamane te Crnce po ulici kao da su psi lutalice. Sramota za SAD.

ODGOVORITE