U zemljotresu poginulo više od 3.300 ljudi

Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu, koji je u subotu pogodio Nepal, popeo se na više od 3.300 ljudi.

Svijet 27.04.2015 | 08:40
U zemljotresu poginulo više od 3.300 ljudi

U Katmanduu, koji je najviše pogođen, počeli su da pristižu međuanrodni spasilački timovi, kao i humanitarna pomoć za prestrašen narod, koji noći provodi na ulicama, prenosi AFP.

Ekipe opremljene teškim alatima za rezanje, u pratnji pasa tragača stalno slijeću na aerodrom van grada, koji je jedini u funkciji, jer je glavni aerodrom oštećen u potresu.

U zvaničnom saopštenju vlasti se navodi da se za sada zna da je u zmljotresu poginulo više od 3.300 ljudi, od kojih samo u Nepalu 3.218, oko 90 ljudi je izgubilo život u susjednim zemljama, uključujući najmanje 67 u Indiji i 20 u Kini.

Glavni grad se nalazi u ruševinama, a desetine hiljada stanovnika provelo je noć na ulici u improvizovanim šatorima od palstičnih folija, koji nisu mogli mnogo da ih zaštite od jakih kiša, dok se podrhtavanje tla nastavilo.

Zemljotres je izazavao lavinu na Mont Everestu, koja je zatrpala bazni logor i ubila najmanje 18 planinara, a u nedjelju se angažovani helikopteri da spasavaju najteže povrijeđene.

Na planini je bilo na stotine inostranih planinara, koji su se okupili na početku godišnje sezone uspona, tako da prave razmjere katasrofe nije bilo moguće procijeniti, jer su komunikacije u bile u prekidu.

Situacija u zemlji je pogoršana zbog nestanka struje, a telefonska mreža je došla do tačke pucanja. Nepalska vlada je saopštila da pojačava napore da pomogne udaljenim područjima, koja su bliže centru potresa.

"Naš fokus je na spasavnju" kazao je portparol Minsitarstva unutrašnih poslova Laksmi Prasad za AFP.

On je dodao da će u dalekim područjima, u regionalnom centru biti stacioniran veliki helikopter i jedan manji, koji će pružati pomoć.

Izbor: BETA

Komentari / 0

Ostavite komentar