U sud u Strazburu idu zbog Zavale

Kako je najskuplje zemljište na jugu Jadrana budvanska opština, pre gotovo dve decenije, oduzela od Rafailovića. Još pre osam godina tužili su Budvu tražeći da im vrati šest hektara zemlje. Sud osporio tužbu.

Region 26.04.2015 | 10:42
U sud u Strazburu idu zbog Zavale

Posle skoro decenijskog sudskog spora, rt Zavala na ulazu u Budvu, "najopevanije" gradilište ne samo na crnogorskom primorju, moglo bi se naći u Strazburu, pred tamošnjim evropskim sudom pravde.

To nagoveštava petnaestak članova bratstva Rafailović iz istoimenog sela na kraju bečićke plaže, kojima je oduzeto zemljište na poluostrvu između Budve i Bečića, koje je "obraslo" luksuznim vilama od kojih je dobar deo već prodat, mahom strancima.

Još pre osam godina tužili smo Opštinu Budva da nam vrati šest hektara zemlje koju smo nasledili od predaka, a koja je na čudan način postala vlasništvo opštine, kaže za "Novosti" Đuro Rafailović. - Kotorski sud se nedavno u ovom predmetu oglasio nenadležnim i naši advokati su se žalili Višem sudu. Ukoliko se potvrdi odluka kotorskog suda, mi idemo u Stzrazbur, jer je pravda na našoj strani.

Kompleks pored izgrađenih vila, koje je započeo ruski milijarder Sergej Polonski, pa se, posle bankrota dugo čekalo na novog investitora, koji se javio u liku Nila Emilfarba, američkog državljanina koji dovršava jedinstveno naselje, svojevremeno je planiran za gradnju hotela "Jedro". Polonski, koji je optužen u Rusiji za malverzacije u Moskvi, "nacrtao" je zdanje od 27 spratova, koje je veoma ličilo na istoimeni hotel u Dubaiju. No, gradnja njegova nikada nije započeta, a po svoj prilici i neće.

"Naše zemljište, najvrednije verovatno na celoj južnoj obali, iako pod sporom, napadnuto je na jednoj petini. Izgrađena je jedna vila, uskladišten je tu građevinski materijal, tuda su prošle i neke lokalne saobraćajnice, moguće je da pre okončanja sudskog spora na njemu iznikne više objekata" - ističe Ilija Rafailović.

A kako su Rafailovići, nadaju se ipak privremeno, izgubili dedovinu? Bilo je to, kažu Đuro i Ilija Rafailović, početkom devedesetih kada je rađen novi katastar za ovo područje. Vlasnici zemljišta je trebalo da obeleže svoju imovinu kako bi ona bila upisana u nove knjige.

"Nismo se našli na "snimanju", informacija o tom poslu bila je objavljena u službenom listu koji ne čitaju mase i zemljište je naprosto upisano na opštinu, iako je u dotadašnjim knjigama rađenim u vreme Austrougarske (vrlo precizno) jasno pisalo da je to naše vekovima," kaže Đuro Rafailović.

Bilo je to 1995. godine.

A onda je usledila valorizacija Zavale. Komšijama Rafailovića, porodicama Medin i Anzulović, inicijatori i investitori gradnje naselja sa 40 luksuznih vila u kojima kvadratni metar košta od 6.000 do 8.000 evra, za kvadratni metar (četiri hektara) plaćeno je po 700 evra.

"Mi smo se obratili opštini tada, tražeći naknadu ili povraćaj zemlje. Rečeno nam je da je najbolje da se dogovorimo, da malo spustimo cenu i zajednički prodamo zemlju. Pristali smo da nam kvadratni metar plate po 495 evra. No, prevarili su nas - od naknade nije bilo ništa" - jada se Đuro Rafailović.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar