Sanski Most: Medvjed opet dolazi blizu kuća

Medvjed se ponovo pojavljuje blizu kuća u nekoliko sela na području opštine Sanski Most, a jednom mještaninu je uništio i nekoliko košnica.

Bosna i Hercegovina 25.04.2015 | 10:51
Sanski Most: Medvjed opet dolazi blizu kuća

Mještani ističu da ova životinja dolazi blizu njihovih kuća posljednjih nekoliko godina i da pretpostavljaju da se radi o istom medvjedu.

"Mislimo da se radi o odraslom mužjaku koji se već spušta iz viših predjela u blizinu naseljenih mjesta u potrazi za hranom. Mještani su u strahu i plaše se da će medvjed napasti stoku i načiniti veću štetu", kaže Osman Okčić iz sela Okreč.

U Lovačkom društvu "Sana" ističu da je medvjed zakonom strogo zaštićen te da se nelegalni odstrel ove životinje rigorozno kažnjava.

"Njihovo brojno stanje se u posljednjih nekoliko decenija neprestano smanjivalo. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja brojnosti medvjeda u podgrmečkim lovištima", rekao je Izet Alagić, predsjednik ovog društva.

Prema njegovim riječima, procjene su da samo na području lovišta kojim gazduje ovo lovačko društvo ima 15 do 20 odraslih medvjeda.

S obzirom na to da je njihova brojnost povećana i da su sve češći slučajevi da medvjedi u potrazi za hranom dolaze do naseljenih mjesta, u Lovačkom društvu "Sana" posljednjih nekoliko godina organiziraju komercijalni lov na medvjeda kad je dopušteno ustrijeliti samo jednu ovu životinju.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

25.04.2015 11:43

Medo bi da se druži a ovaj narod se boji i sopstvene sjene.

ODGOVORITE
Name

Требиње

25.04.2015 11:46

Кренуо у општину да и он тражи посао преко страначких веза,или да аплицира на тендеру за јавне набавке мора и њему једном сванути.

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

25.04.2015 13:48

A KOJE JE NACIONALNOSTI, POD HITNO OPSTINSKA KOMISIJA DA UTVRDI......

ODGOVORITE
Name

crni

26.04.2015 05:03

Lokalni Medo Brundo

ODGOVORITE
Name

Suzuki

26.04.2015 18:33

Ja mislio Mile Ronhill dosao blizu kuca.

ODGOVORITE