Domaće se gleda, strano se kupuje

Čak 99 odsto potrošača u BiH u potpunosti ili djelimično poznaje bh. proizvođače i njihove brendove, ali njih svega 35 odsto domaće proizvode konzumira, i to tek ponekad.

Bosna i Hercegovina 25.04.2015 | 21:44
Domaće se gleda, strano se kupuje

Ovo je pokazalo istraživanje agencije "Global Market Solutions" (GMS), koja već godinama sprovodi ovakve monitoringe.

Istraživanjem je zaključeno, kako je saopšteno iz GMS, da su ispitanici pokazali visok nivo poznavanja brendova - od tekstilne industrije, preko konditorskih proizvoda do mesne industrije.

"Kao razloge kupovine domaćih brendova u 28 odsto slučajeva navode patriotizam, te u istom procentu navode i cijenu. Kvalitetom je motivisano 23 odsto potrošača, dok je dostupnost razlog zbog kojeg se za kupovinu odlučuje tek 19 odsto kupaca", naglašavaju iz GMS-a.

Ističu još i da je većina građana BiH podjednako saglasna da država treba da aplicira određene mehanizme u cilju zaštite domaćih proizvođača kako ne bi bili skuplji od uvoznih proizvoda.

"Kroz istraživanje se pokazalo da su ispitanici u 69 odsto slučajeva zadovoljni cijenama domaćih proizvoda", saopštili su iz GMS-a, iz kojeg ocjenjuju da je stanovništvo BiH, ipak, sve svjesnije značaja konzumiranja proizvoda bh. proizvođača.

Da kupci biraju domaće na policama, poziva ih i Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, koji ističe da je, ipak, suštinski problem u tome što potrošači nemaju izraženu svijest o značaju kupovine domaćeg.

"Kupovinom domaćih proizvoda jačamo domaću privredu. To znači više novca za školstvo, zdravstvo, sport, kulturu, odnosno sve one segmente života na koje se na taj način može uticati. Dalje, zadržavamo postojeća i otvaramo nova radna mjesta, ali i smanjujemo odliv našeg novca u inostranstvo", naveo je Blagojević.

I borci za prava potrošača smatraju da bi kupci trebalo da pri odabiru šta će staviti u svoju korpu u trgovinama uzimaju artikle proizvedene u našim gradovima. To, ističu, već duže vrijeme zagovaraju.

"Od toga je višestruka korist. Sigurno je da, kada govorimo o sirovom mesu, ono koje je sa naših prostora nije zamrzavano i puno je zdravije, ali i svežije. Drugo, imamo i koristi od toga što ostaje novac kod nas i ulaže se dalje", naglašava Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

Međutim, kako je rekao, potrošači sa malom platežnom moći gledaju da prođu što je moguće jeftinije i u prvom planu im je cijena.

"To je razlog zbog kojeg se potrošači često opredeljuju za ono što je jeftinije, odnosno ne gledaju poreklo. Zbog toga bi naši proizvođači morali da vode računa o tome da budu konkurentni", pojasnio je Petrović.

Trgovci su se uvjerili da, kako kažu, potrošači nisu shvatili da kupovina domaćeg izgrađuje naše društvo, te ističu da imaju dvije vrste kupaca.

"Jedni su oni koji smatraju da su 'sami sebi veliki' ako kupuju strane poznate marke, a drugi su oni koji zbog lošeg imovnog stanja kupuju jeftiniju robu", ističe Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka.

Izvor: Istinito

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bos. Samac

25.04.2015 07:52

Ja gledam da kupujem samo domace proizvode... ponekad kupim proizvode iz Srbije,Makedonije, Slovenije i CG. A iz Hrvatske nikad, los je kvalitet. Kupujte domace, tako pomazemo nasoj bh. Privredi,Ekonomiji i radnicka mjesta

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

25.04.2015 08:15

Kupujem strano... se..m kao i prije.

ODGOVORITE
Name

ROKI

14.06.2015 22:19

JEL IMA NEKA IGRA DA SE SKINE SA NETA...

Name

marko

25.04.2015 08:46

Nemamo trunke patrotizma po ovom pitanju!Sit sam Srbije,Hrvatske a pogotovo Slovenije,najvise izvoze u RS I Bih,a kad treba nasa roba tamo onda izmisljaju more procedural!

ODGOVORITE
Name

007

25.04.2015 10:09

Pitanje je šta je domače?Godinama smo kupovali npr.proizvodeLijanović,a na kraju se ustanovi da je njegov proizvod 90%uvoz i to škart.

ODGOVORITE
Name

Требиње

25.04.2015 11:59

Ја и када купујем то радим ријетко. А гледам једино рок трајања и цијену- с тиме да је нагласак на цијени.

ODGOVORITE
Name

Modriča

25.04.2015 15:45

Ja kupujem najjeftinije pa čije god da je.... Takva vremena došla, nema mjesta patriotizmu kad je novčanik prazan

Name

nadimak

26.04.2015 08:35

Meni nikad nece biti jasno kako uvezena roba moze biti jeftinija od domace. U BiH su najnize plate u Evropi. Kako moze Njemacka jeftinije proizvoditi od nas?

ODGOVORITE
Name

xy

26.04.2015 09:29

Evropska roba je visoko subvencionirana i njen zadatak ja da uništi domaću proizvodnju, ne samo u BiH, nego u svim nerazvijenijim zemljama. Znam da nije jednostavno skuplje platiti, ali kupujući strano samo još dublje tonemo, apelujem na sve one ljude koji mogu izdvojiti par feninga (veći iznosi nisu u pitanju) da kupuju domaće. Ovi "feninzi" će se kasnije vratiti kao "marke".