Sukob FIBA-ULEB-ABA se samo produbljuje! Evo kako...

Klubovi odbili kalendar FIBA, traže novac... Pročitajte šta se dalje događa u sukobu FIBA-ULEB (ABA).

Košarka 24.04.2015 | 20:20
Sukob FIBA-ULEB-ABA se samo produbljuje! Evo kako...

Osam nacionalnih i regionalnih liga, koje participiraju u vlasništvu Evrolige - uključujući ABA ligu - uputile su generalnom sekretaru FIBA Patriku Baumanu pismo, u kome ne samo da odbijaju predloženi globalni kalendar počev od 2017. godine, nego od FIBA traže i uvođenje novčane kompenzacije klubovima za nastupe igrača na najvećim međunarodnim takmičenjima.

U pismu koje su pored ABA lige potpisali španska, nemačka, francuska, grčka, italijanska, litvanska i izraelska liga, konstatovano je da su "nacionalni timovi važni...", ali da su klubovi ti koji čine "bazu svih košarkaških aktivnosti u svetu i da kao takvi moraju biti uključeni u donošenje svih odluka koje utiču na njihovo funkcionisanje".

Evroliga, njene domaće lige i klubovi, tako su poručili da odbijaju predlog kalendara po kome su za utakmice reprezentacija od 2017. godine ostavljena četiri termina (tzv. "prozora") tokom jedne godine, od kojih dva u okviru klupske sezone, koja bi samim tim morala da bude prekidana.

Zatraženo je da se još jednom sedne za sto sa čelnicima FIBA, u pokušaju da se nađe optimalnije rešenje, na zadovoljstvo obeju strana.

Ono što se Baumanu i FIBA takođe neće dopasti, jeste inicijativa vezana za obavezni odmor igrača i novčanu kompenzaciju za nastupe košarkaša u FIBA takmičenjima, kao što su evropska i svetska prvenstva, pre svega zbog opasnosti od povreda.

"Nacionalni savezi moraju da poštuju aktivnosti klubova i da podrže njihovu brigu o zdravlju igrača, tako što će obezbediti najmanje jedan mesec potpunog odmora za igrače širom sveta i uvesti globalno osiguranje za period kada su igrači na pripremama reprezentacija i međunarodnim takmičenjima. Tražimo da klubovi na račun puštanja igrača u nacionalne timove budu uključeni u podelu zarade od velikih takmičenja, kao što je već slučaj u ostalim kolektivnim sportovima", stoji u pismu poslatom iz Barselone.

FIFA je nedavno saopštila da će za Mundijale 2018. i 2022. godine kompenzovati klubove sa po 209 miliona dolara.

Na potezu je FIBA!

Komentari / 0

Ostavite komentar