Dekan zaključao fakultet u Sarajevu!

Ispred Pegaoškog fakulteta u Sarajevu danas se odigrala prava drama pošto dekan ovoga fakulteta inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nije dozvolio da izvrše inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi.

Bosna i Hercegovina 24.04.2015 | 12:32
Dekan zaključao fakultet u Sarajevu!

Izvjesno vrijeme, glavni ulaz u zgradu je bio zaključan pa tako i prilikom dolaska ekipe Klix-a kojoj nije dozvoljen ulazak u ustanovu.

Dva inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji su čekali policiju ispred zgrade nisu željeli govoriti o tome zašto im se ne omogućava rad.

No, prema informacijama do kojih je došla ekipa Klixa , inspektori su jutros oko 10:30 sati došli na fakultet kako bi na osnovu prijave o neregularnostima u poslovanju ovoga fakulteta izvršili inspekcijski nadzor.

Prethodno, svoj dolazak su uredno najavili.

Po dolasku, inspektori su dočekani u sekretarijatu fakulteta, gdje im je rečeno kako za izvršenje nadzora trebaju sačekati dekana fakulteta Uzeira Bavčića.

Inspektori su sačekali dolazak dekana koji je stigao pola sata kasnije. Upoznali su ga sa nalogom o nadzoru koji trebaju izvršiti, ali dekan im je rekao kako neće dozvoliti njihov rad.

Jedan od inspektora je upozorio Bavčića da je dužan da im omogući obavljanje kontrole, no dekan je bio odrješit i kazao je kako inspekcijski nadzor neće dozvoliti.

Kako saznajemo, u jednom trenutku dekan je kazao kako će dozvoliti jednom od inspektora da izvrši uvid u rad fakulteta. No, s obzirom na to da se radi o inspekcijskom timu, inspektori su insistirali na tome da nadzor trebaju obaviti zajedno.

Dekan to ipak nije želio dozvoliti pa su inspektori uzeli svoje stvari, napustili zgradu i pozvali policiju.

Po dolasku, dvojica pripadnika MUP-a KS su pokušala ući u zgradu, odnosno omogućiti rad inspektorima, no na samim vratima im je rečeno kako je dekan odlučan da ne dozvoli rad inspektorima.

"Dekan je kazao da vam prenesemo da je u pitanju autonomija Univerziteta u Sarajevu", kazali su radnici fakulteta policiji.

Nakon ovih riječi, policajci su napravili zapisnik o događaju te su uzeli izjave od inspektora.

Ekipa Klixa obratila se osoblju fakulteta tražeći izjavu od dekana, no rečeno nam je kako dekan poštuje zakonske procedure prema kojima o ovom slučaju nema pravo govoriti sve do okončanja postupka.

Inspektori su pak kazali kako će se vratiti i kako će ponovo tražiti asistenciju policije kako bi uradili svoj posao.

Podsjećamo, kantonalni inspektor za visoko obrazovanje proveo je inspekcijski postupak na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je ustanovljeno da izbor novog dekana nije proveden u skladu sa zakonskim i statutarnim procedurama koje regulišu ovaj postupak.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Snaga Naroda

24.04.2015 13:24

Ako je i od dekana Pedagoskog fakulteta , ovo je previse "pedagoski". Kakva je drzava, takav je i Pedagoski faktet, odnosno njegov dekan. Medjutim, za konacnu ocjenu slucaja, treba uvijek cuti i drugu stranu.

ODGOVORITE