Poziv Crnatku za samit nesvrstanih u Iranu

Ambasador Irana u BiH Sejed Hosein Radžabi predstavio je danas članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću dogovor između Irana i šest velikih sila, te ga obavijestio da je ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnatku upućen poziv za Samit nesvrstanih zemalja u Teheranu.

Bosna i Hercegovina 23.04.2015 | 17:52
Poziv Crnatku za samit nesvrstanih u Iranu

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su Izetbegović i Radžabi razgovarali o odnosima dvije zemlje, te multilateralnim temama.
Radžabi je ocijenio da nakon uspješno okončanog procesa formiranja vlasti u BiH može uslijediti značajniji angažman na poboljšanju ekonomskih i političkih odnosa BiH i Irana.

On je, između ostalog, istakao interes za liberalniji vizni režim BiH prema građanima Irana, obrazlažući da bi na taj način bio olakšan kontakt poslovnih ljudi, kao i dolazak turista.

Izetbegović je izrazio zadovoljstvo dogovorom postignutim između Irana i zemalja šestorke o iranskom nuklearnom programu i uvjerenje da će se provođenjem ovog dogovora poboljšati odnosi u globalnim okvirima.

On je dodao je da takav razvoj događaja pogoduje i mogućem unapređenju saradnje BiH i Irana.

Izetbegović je ocijenio je da BiH, kao zemlja u statusu posmatrača, ima interes da prisustvuje predstojećem Samitu nesvrstanih.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

stojan

23.04.2015 15:59

A Baja, gdje je Baja u tome, e ne moze to tako.

ODGOVORITE
Name

Maša

23.04.2015 21:11

Naša braća nesvrstani, na sve strane razbacani!

ODGOVORITE