Priče o najvećim avionskim nesrećama

- Ovo nije knjiga koja se čita sa maramicom u ruci, već knjiga koja predstavlja tehnološku priču i opisuje najveće avionske nesreće - rekao je dr Aleksandar Simić, prestavljajući svoje "Nesreće koje su promenile avio-industriju" u sredu uveče u "Delfi kafeu" u SKC-u.

Srbija 23.04.2015 | 08:42
Priče o najvećim avionskim nesrećama

U prepunom kafeu posetioci svih uzrasta slušali su o šest najvećih svetskih avionskih nesreća, a pored autora, o knjizi su govorili i Zoran Modli, Branko Rajčević, Miroslav Lazanski i Zoran Rapajić.

- Mi smo kroz knjigu Aleksandra Simića upoznali svet vazduhoplovnih nesreća koje su promenile avio-industriju - rekao je Zoran Modli, radijski novinar i profesionalni pilot, ističući da je ljudski faktor najčešći uzrok tragedija na nebu.

Vojni komentator Miroslav Lazanski, primećujući da se knjiga pojavljuje upravo u vreme kada su učestale vesti o avionskim nesrećama, dodao da ima četiri faktora za ovakve tragedije.

- Prvi faktor je mehanički, odnosno tehnički, drugi i najvažniji je ljudski, treći i četvrti odnose na prostor gde se sleće, odnosno pistu, kao i na meteorološke uslove - kazao je Lazanski, ističući da je emotivna stabilnost pilota izuzetno važna.

Autor knjige, dr Aleksandar Simić, kaže da mu je trebalo oko deceniju da skupi sve podatke prestavljene u knjizi.

Na pitanje odakle potiče njegova ljubav prema avionima, Simić je ispričao našim reporterima da je za sve zaslužna - njegova majka.

- Moja majka je radila na beogradskom aerodromu, pa sam često išao sa njom na posao, gde sam se prvi put susreo sa avionima - objasnio je dr Simić.

Za kraj, autor se pomalo i našalio, ali i umirio one koji pate od straha od letenja neobičnom statistikom: "veća je verovatnoća da se okliznete na koru banane, nego da vam se dogodi avionska nesreća".

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cirih

23.04.2015 07:54

Apsurd je da Dr. Simić, svetski priznati ekspert, najmanje je cenjen i poštovan u svojoj zemlji Srbiji. U vazduhoplovstvu Srbije na ključnim mestima sede ljudi, politički poltroni, koji su avion videli samo na slici.

ODGOVORITE