Srpkinje neće na selo: 260.000 muškaraca nema porodicu

Neženja je najviše u selima u okolini Kraljeva, Negotina i Crne Trave, kaže Branislav Gulan, član Odbora za selo SANU.

Srbija 22.04.2015 | 15:45
Srpkinje neće na selo: 260.000 muškaraca nema porodicu

– U mnogim selima ostali su samo muškarci. Najteža situacija je u Đali kod mađarske granice, selu Ceremošnja u okolini Negotina, Bojaniću, Stanči, Gokčanici, Đakovu u okolini Kraljeva.

Ništa bolje nije ni u Crnoj Travi i okolini, gde se u selu Mlačište prošle godine rodilo dete posle ravno 38 godina – priča Branislav Gulan.

Ove podatke potvrđuje i situacija na terenu, jer samo u Crnoj Travi trenutno živi više od 300 neženja između 35 i 50 godina.

Predsednik te opštine Slavoljub Blagojević kaže da devojke ne žele da se udaju i ostanu na selu, pa “beže” u Niš i Leskovac.

– Apelujem na žene da dođu, računam da mnoge od njih kod nas mogu da nađu srodnu dušu i osnuju porodicu. Ovde su uglavnom obrazovani momci, koji devojkama mogu da obezbede normalan život – tvrdi Blagojević.

U većini ovakvih mesta, “momci” u zrelim godinama najveći deo dana provode ispred prodavnice.

- Ovde ćeš pre naći vuka ili lisicu nego ženu. Svi uglavnom živimo od poljoprivrede i uzgajamo stoku. Nemamo novca, pa nam je prodavnica jedino mesto okupljanja – priča za Informer Milivoje Vitorović (44), potencijalni mladoženja.

(Telegraf.rs)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

DrPiga

22.04.2015 14:09

Kaže Mujo Hasi: - Najviše volim gledat svoju svadbu, al' unatrag! - Što unatrag? - Odojak se sastavlja, muzika vraća pare, a Fata ide kući materi!

ODGOVORITE
Name

ccc

22.04.2015 15:03

Zene su najzgonetnije stvorenje na kugli zemaljskoj

ODGOVORITE
Name

Md

22.04.2015 16:51

Ne mogu stici na selo i u Dubai kod arapa,doce na selo kad ih arapi posutaju

ODGOVORITE