"Izjava Dačića o novim uslovima nije istinita"

Srbija više neće dobijati nove uslove iz EU za ulazak u uniju, jer je važan uslov bio da se poboljšaju odnosi sa Kosovom, izjavila je poslanica u EP Doris Pak.

Srbija 22.04.2015 | 15:32
"Izjava Dačića o novim uslovima nije istinita"

Međutim, ona je dodala da je realnost da u naredne četiri godine neće biti novog proširenja. 

"U naredne četiri godine neće biti novog pridruživanja, jer zemlje kandidati nisu na nivou za ulazak u EU. Svaka zemlja je na svom nivou, a u isto vreme svaka od njih drži svoju sudbinu u svojim rukama. Ne možemo mi za njih uraditi posao, već njihovi političari", kazala je Doris Pak, koja je i izvestilac EP za BiH na predavanju u Novom Sadu.

Ona je rekla da mediji i neki političari u Srbiji govore o novim uslovima za otvaranje pregovora, ali da to nije istina.

"EU je imala najvažniji uslov, a to je da se uspostave dobri odnosi sa Kosovom i Prištinom. To je učinjeno i to je sada to, nema više uslova. Dačićeva izjava o novim uslovima Nemačke nije istina, jer su svi uslovi poznati od početka", kazala je Doris Pak.

Prema njenim rečima, deo odgovornosti za odnose Srbije i Kosova nosi i EU, jer pet zemalja članica još nije priznalo Kosovo, a zvaničnici EU nisu izvršili dovoljno veliki pritisak na njih da to učine.

"Ne možemo uvek upirati prst u Srbiju, jer ona mora da promeni svoj Ustav da bi priznala Kosovo, ali ovih pet zemalja ne. Ako su zaista zainteresovani da unaprede odnose ovih zemalja zašto onda to ne učine i zašto onda visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i Federika Mogerini nisu izvršile veći pritisak na ovih pet zemalja da priznaju Kosovo", zapitala je Doris Pak.

(Beta)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

007

22.04.2015 13:38

Četiri godine su duge,a o prizvnavanju Kosova nema govora. Kako stvari stoje ni EU ne cvetaju ruže.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

22.04.2015 13:43

Lijepo je žena sve rekla. Srbija treba napraviti dobre "međudržavne" odnose sa Kosovom i možda će je primiti za 4 godine. E, Vučiću i Dačiću izgleda da ste stvarno naivni. Kako narod kaže "obećanje ludom radovanje" pogotovo kada je EU u pitanju.Evo meni suze sve niz leđa teku što RS neće biti članica EU. Ko zna možda hoće nekad ali ne znam hoću li ja to dočekati.

ODGOVORITE
Name

SSSS

22.04.2015 16:09

KADA STE PRIMILI HRVATSKU U EU ONAD MOŽE SVAKO DA BUDE ČLAN EU.SVE DRŽAVE EU SU KATOLIČKE OSIM RUMUNA BUGARA I GRKA A RUMUNE I BUGARE STE PRIMILI SAMO ZATO ŠTO SU VAM BILE ELITNE JEDINICE U DRUGOM RATU KOJE SU SE BORILE NA VAŠOJ STRANI PROTIV RUSA.HRVATSKA NI DAN DANAS NIJE RIJEŠILA PITANJE SRBA U NJOJ NI IZBJEGLIH NI PROTERANIH NI UBIJENIH A VI PRIČATE O NEKOJ PRAVDI.HRVATSKA OD SVAKE SUSEDNJE ZEMLJE NEŠTO TRAŽI A NIKADA DA NEŠTO URADI DA BI IMALA DOBROSUSJEDSKE ODNOSE I VI NJU NAZIVATE DEMOKRATSKOM ZEMLJOM.SVAŠTA SRAMOTA JER VI PUNO PRIČATE A MALO URADITE TAMO GDE BI TREBALI.JEDNOM BUDITE ISKRENI I RECITE SRPSKOM NARODU ŠTA ZAPRAVIO MISLITE O NJIMA I ŠTA KANITE DA URADITE JER VI HOČETE SAMO INTERS.TAKVI STE VI VATIKANSKI KATOLICI SAMO UNIŠTAVATE I RATUJETE DA BI DOBILI NEŠTO OD TOGA . JEDNOG DANA ČE I VAS DA STIGNE BOŽIJA PRAVDA!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Требиње

23.04.2015 12:09

Ево види се и овдје шта је жеља Четвртог Рајха (ЕУ) да 5 земаља ЕУ које нису признале Косово да се изврши притисак на њих па да признају независно Косово. Онда ће морати и Србија да промијени свој Устав и да призна Косово ако жели чланство у Рајху. Само наши кратковиди политичари то још не виде или неће да признају.У наредне 4 године неће бити пријема нових чланова у Рајх-4 године, године дуге године бола, године туге. Срећом живим у РС а релативно сам млад, па опет очекујем да за мог живота РС неће ући у тај квази Рајх звани ЕУ, јер се код нас неће моћи спровести глупости од изопачених идеја моћника ЕУ првенствено Њемачке.

ODGOVORITE