Odata počast žrtvama Starog sajmišta

Na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu u Beogradu, mestu nekadašnjeg logora tokom Drugog svetskog rata danas su položeni venci i odata počast žrtvama u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta i genocida.

Srbija 22.04.2015 | 14:25
Odata počast žrtvama Starog sajmišta

Organizator komemorativna ceremonije bila je Vlada Srbije, a venac na Spomenik je položio ministar odbrane Bratislav Gašić istakavši da se ne sme zaboraviti sve što se dešavalo u ovom ali i ostalim logorima smrti.

"Odajemo počast stradalima i podsećamo ko su bili krvnici a ko su i zašto bile žrtve", rekao je Gašić podsetivši da su na prostoru logora Staro sajmište, tokom Drugog svetskog rata na najbrutalniji načcini ubijani Srbi, Jevrejiu, Romi...

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja ustaškog logora u Jasenovcu.

Za datum obeležavanja uzet je 22. april - dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Prema procenama, koje je na osnovu prvih ekshumacija izvršila državna Komisija FNRJ, a koje je potvrdio i Centar "Simon Vizental", u jasenovačkim logorima je nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar