Vučić: Ključni zadatak je da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji!

Predsednik Vlade, Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ključni zadatak Srbije u okviru dijaloga Beograda i Prištine da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji i da im se omogući bezbednost.

Srbija 21.04.2015 | 22:50
Vučić: Ključni zadatak je da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji!

"Naš ključni zadatak je da Srbi ostanu na Kosovu i pomognemo da sačuvaju svoju bezbednost. Mi se nadamo da će imati razumevanja za naše zahteve, a mi ćemo u njima da istrajemo", kazao je Vučić.

On je istakao da će nova runda dijaloga trajati "večeras do ko zna kad, a kako bi se napravili dogovori koji ne bi štetili nacionalnim interesima, a koje Evropska unija smatra da su neophodni".

"Pokušali smo da objasnimo psihološke probleme za Srbe, doneli smo snimak uboda nožem da shvate kolika je to opasnost za Srbe", naveo je premijer.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će EU aktivno učestvovati u izgradnji infrastrukturnih projekata, među kojima su Koridor 10 i autoput od Kosova do Niša.

"Od ogromnog je značaja i ako dobijemo deset odsto znanja i sredstava od EU, to je veliki uspeh za Srbiju", rekao je on i dodao da to znači i lakši pristup finansijama EU.

Prema njegovim rečima, Srbija je dobila 60 miliona evra da izgradi nasipe i mostove stradale u majskim poplavama, a u naredne tri ili četiri godine dobiće milijardu evra.

Premijer je istakao da je Srbija zaslužila da se pregovori o prvim poglavljima otvore u junu.

''Nadam se da ćemo uskoro završiti Akcioni plan za poglavlja 23 i 24, koji se tiču vladavine prava, policije, pravne države, a ako u tome uspemo širom će nam biti otvorena vrata da pregovore o poglavljima počnemo u junu, a ako ne biće u septembru", rekao je Vučić.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 0

Ostavite komentar