Dijabetes, čir i infarkt su posledice stresa

Zbog neuspešne borbe sa stresom mozak je “sluđen” lučenjem zaštitnih hormona i uzrokuje funkcionalne teškoće u radu celog organizma - zato morate da naučite da se opustite.

Zdravlje 21.04.2015 | 09:58
Dijabetes, čir i infarkt su posledice stresa

Važna životna lekcija: nauči kako da te situacija ne “pojede” i duže ćeš živeti

Način na koji percipirate stres utiče na vaše zdravlje. Ljudi koji su u stresnim situacijama pronašli šansu za napredak i rast obično izbegavaju stresne simptome i tada stres postaje korisna aktivnost. Neki istraživači čak tvrde kako blagi stres produžuje život.

Povremeni i trenutni stres ima i dobre strane: Smanjuje rizik od nekih bolesti

Blagi i kratkotrajni stres nekada nije loš jer ubrzava proces oporavka, pa je logično da pretpostavimo kako ujedno usporava starenje. Akutni kratkotrajni stres povezuje se i sa smanjenim rizikom od dijabetesa, bolesti srca, raka i Alzheimerove bolesti.

Kad stresirani mozak poludi, aktivira i centar za svrab

U stresnim stanjima odrasli muškarci češće gube sluh ili im zvoni u ušima jer se zbog stresa luče hormoni koji štetno deluju na kohlearne receptore u uvu. Isto tako, ako radite mnogo, bez odmora, u mozgu može da se aktivira centar za svrab, pa učestalo češkanje po telu ili kosi može da izazove osipe i druge kožne bolesti.

Rizikujete slabiji imunitet pa i hronične bolesti

Predug je popis fizičkih simptoma kojima je uzrok stres. On može da ima presudan uticaj na ishod borbe protiv kancerogenih oboljenja, kontinuirano da oslabljuje vaš imunološki sistem i srčani mišić, kao i da povećava rizik od moždanog udara. Deca koja prožive neku stresnu situaciju, naučno je dokazano, brže stare.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar