Nova svađa oko kuće Adolfa Hitlera

Sudbina rodne kuće Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunau ni 70 godina od završetka Drugog svetskog rata nije jasna i na pomolu je nova svađa vlasnice sa gradskim ocima. .

Svijet 20.04.2015 | 14:21
Nova svađa oko kuće Adolfa Hitlera

Od 1972. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je glavni zakupac, kako bi sprečilo naseljavanje neonacista, a u proteklim pregovorima između vlasnice kuće Gerliner Pomer, Ministarstva unutrašnjih poslova i opštine Braunau došlo je do skandala.

Pomer je, preko svog advokata, zatražila podelu placa, što zamenik gradonačelnika Ginter Pointer vidi kao naznaku uvećanja profita.

„U tom slučaju bi nam trebalo dva ugovora u unajmljivanju - jedan za kuću, za šta već poreski obveznici mesečno plaćaju oko 4.600 evra kirije, a drugi za odvojeni deo placa”, objasnio je on.

To što radi Pomer je za Pointnera, koji je ujedno i šef organizacije „Folkshilfe” Braunau, pravi skandal. I u Ministarstvu unutrašnjih poslova zaprepašćeni su time što radi Pomer, pa se razmišlja o tome da joj se oduzme ta imovina.

Dok ekspert za ustavno pravo Hajnc Majer zastupa stav da oduzimanje imovine od vlasnice nije pravno moguće, pravni ekspert Verner Doralt smatra da, ukoliko vlasnica pokuša da ucenjuje, onda to opravdava usvajanje potrebnog zakona koji bi omogućio oduzimanje imovine.

Inače, grad je predvideo da zgradu koriste škola „Folkshohšule” i socijalna organizacija „Folkshilfe”.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

20.04.2015 13:19

PA TO JE KUĆA ANGELE MERKEL!

ODGOVORITE
Name

Pravda

20.04.2015 19:07

Neda Svabo da se vampiri zla bude... eh da je tako i u BiH. Mi ih prizivamo. Oni Drazu, ovi Handzar diviziju a i oni Pavelica. Nije cudo sto nam je ovako. Sami trazimo i neka nam je.

ODGOVORITE
Name

Ibro

21.04.2015 12:49

Tako je jarane ,svaka ti čast ma nije kriva vlast nego narod.