Preživjeli smo najtopliji mart od 1880. godine

Protekli mart bio je na globalnom nivou najtopliji od 1880, otkad se vodi evidencija, saopštila je u petak u svom mesečnom izveštaju američka Nacionalna okeanska i atmosferska uprava (NOAA).

Zanimljivosti 18.04.2015 | 11:24
Preživjeli smo najtopliji mart od 1880. godine

I period između januara i marta ove godine je bio najtopliji otkad se vodi evidencija, saopštava NOAA, a prenosi AFP.


Do ovih rezultata se došlo praćenjem temperature vazduha iznad kopna i iznad okeana, a ovo saopštenje je usledilo nakon jednog ranijeg, prema kojem je 2014. godina bila najtoplija u modernoj istoriji.

Naučnici upozoravaju da se sagorevanjem fosilnih goriva u atmosferu izbacuje sve više gasova s efektom staklene bašte, što dovodi do rasta temperatura vazduha, topljenja leda na polovima i povećanja nivoa mora. Oni upozoravaju da klimatske promene mogu doneti viskoke temperature koje će se nastaviti tokom cele ove godine.

Prosečna globalna temperatura je tokom minulog marta bila za 0,85 stepeni Celzijusa viša od dvadesetogodišnjeg proseka.

U odnosu na prethodnu najvišu prosečnu martovsku temperaturu (2010. godine) ovogodišnja je bila viša za 0,05 stepeni Celzijusa.

Prosečna globalna temperatura je između januara i marta ove godine bila za 0,82 stepena celzijusa viša od dvadesetogodišnjeg proseka.

NOAA ističe kako zabrinjava i činjenica da je površina pod ledom na Severnom ledenom moru u martu ove godine bila za 430.000 kvadratnih milja (7,2 odsto) manja od proseka u periodu 1981. - 2010. i najmanja otkad se vodi ta statistika.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar