Jukić: Visoki sudski tužilački savjet zakonski ograničen

Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružica Jukić ističe da je VSTS zakonski ograničen do te mjere da ne može znati svaki detalj o radu sudija i tužilaca i da nema ovlašćenja da pokreće disciplinske postupke, pošto to može jedino da uradi disciplinski tužilac, koji uživa široku autonomiju.

Bosna i Hercegovina 18.04.2015 | 12:12
Jukić: Visoki sudski tužilački savjet zakonski ograničen

"Šta god bismo mi primijetili, možemo se samo obratiti, kao i ostali građani, disciplinskom tužiocu i sve ostaje na tome. U tom smislu, ruke su nam vezane", kaže Jukićeva za "Dnevni avaz".

Prema njenim riječima, zakonodavac je napravio propust jer nije predvidio da na odluke disciplinskog tužioca, koji odbacuje prijavu, strana može uložiti žalbu VSTS-u ili nekome drugom.

Čim u zakonu nema mogućnosti žalbe, upozorava ona, može doći do zloupotreba.

"Ne tvrdim da ima zloupotreba, ali je čudno ponašanje nekih nosilaca pravosudnih funkcija", kategorična je Jukićeva.

Ona smatra da su glavni tužioci u BiH blagi prema nekim tužiocima koji ne rade, nemaju normu, a nemaju ni opravdanje za to.

"Nema takvih mnogo, ali koliko god ih ima, oni blate cijelo pravosuđe", tvrdi Jukićeva.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

snouden

18.04.2015 11:51

Zato imate korumpirne sudije i krivicno osudjivane kojima niko nista ne moze, slucaj u osnovnom sudu u MRKONJIC Gradu.???Bivsa presjednica suda radi kao sudija a krivicno osudjena jer je prisvojila novac od gradjana u iznosu od 33 000 KM.

ODGOVORITE