EU o dolasku Tačija: Srbija da postupi po Briselskom sporazumu

Evropska unija očekuje da Srbija poštuje proceduru predviđenu Briselskim sporazumom u slučaju posete osuđenog teroriste Hašima Tačija Beogradu, iako su srpski zvaničnici najavilli njegovo hapšenje.

Srbija 17.04.2015 | 22:32
EU o dolasku Tačija: Srbija da postupi po Briselskom sporazumu

"Tokom dijaloga o normalizaciji dogovorena je procedura uzajamnih poseta srpskih i kosovskih zvaničnika koja predviđa da se sve rešava preko oficira za vezu", rekla je portparolka Visoke predstavnica EU Maja Kocijančič na redovnom sastanku za novinare.

Zadatak oficira za vezu je da pomažu sprovođenje dogovora postignutih tokom briselskih dijaloga.

Ona je rekla da u EU očekuju da se ta procedura poštuje i u ovom konkretnom slučaju, dok je ministar srpske policija najavio da će apsolutno postupiti po zakonu i poternici za Hašimom Tačijem i privesti ga pravdi, ukoliko poseti Beograd.

Međutim, zvanični Briselu se juče, takođe, "ogradio" istakvši da EU nije ni inicijator ni organizator skupa na kojem bi mogao da učestvuje Tači i da shodno tome ne bilo umesno da to komentarišu.

Tačija je sud u Srbiji 1997. godine u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma. Poternica za bivšim liderom OVK još je na snazi.

I pored najavljenog hapšenja, iz Prištine poručuju da Tači ne odustaje od puta. "Tači je dobio poziv i spreman je da ide. Sad je sve na vlastima u Beogradu", kaže Tačijev savetnik Arđan Arifaj.

Tači je pozvan na skup o evropskim integracijama zapadnog Balkana, koji će od 23. do 25. aprila biti održan u Beogradu, saopštio je organizator tog skupa nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.

Izvor: Srbija danas

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tamo Daleko Breee

17.04.2015 17:32

Politika duplih standarda se nastavlja...

ODGOVORITE
Name

Ja

17.04.2015 19:21

Odmah ukinuti tu organizaciju!

ODGOVORITE
Name

Дарко

18.04.2015 05:29

Западним олошима потребан рат и спремни су на све да малу Србију по ко зна који пута учине иницијатором свјетских сукоба! Тачи треба да заврши у затвору а ЕУ нек докаже да није теротиста!

ODGOVORITE
Name

Svasta

18.04.2015 05:37

Sta covek da pomisli o onima koji stite ili"guraju" ovakve kao sto je ovaj kosovski lik,kome ocigledno nije mesto u politici.

ODGOVORITE
Name

Neđo.18.04.2015

18.04.2015 07:28

Srbija ako dozvoli da dođe zločinac Tači u Beograd, građani Srbije treba da protestvuju sve dok cela garnitura vlasti od presednika Srbije pa na dole, svi da podnesu ostavku. Gde s Srbi sa Kosova, zašto se ne bune.

ODGOVORITE
Name

Требиње

18.04.2015 11:01

Ако Змија Тачи дође у Србију а не буде моментално ухапшен биће то дно дна.То би представљало фактичко признање нарко-шиптарске творевине Косово. Хоће српски зликовац и шверцер људских органа да шета Београдом,шта ће бити следећи услов Берлина и Вашингтона Београду да се Змији подигне споменик на Врачару, или неки мост да се назове по њему.Фуј

ODGOVORITE
Name

007

19.04.2015 14:19

To bi bilo kao kad bi Bin Laden došao na molitveni doručak u Bijelu kuću.

ODGOVORITE