Drama u avionu predsjednika Srbije!

Letelica je postala nestabilna, počela je da se trese, a članovi delegacije među kojima su bili Nikolićevi savetnici Oliver Antić, Ivan Mrkić, Jasmina Mitrović Marić i Stanislava Pak zbog naglog propadanja i poniranja letelice počeli su bukvalno da lete po avionu.

Srbija 17.04.2015 | 22:37
Drama u avionu predsjednika Srbije!

 Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i članovi srpske delegacije koja je rano jutros krenula u zvaničnu posetu Vatikanu samo sat vremena od poletanja doživeli su pravu dramu u vazduhu, nad Jadranskim morem, kada se " falkon" Vlade Srbije pokvario zbog čega su bili prinuđeni da se vrate i prinudno slete na surčinski aerodrom.

Delegacija sa predsednikom Nikolićem poletela je jutros oko osam sati sa aerodroma "Nikola Tesla" bez ikakvih problema, a vladin avion je pre leta bio pregledan.

Prvi sat leta protekao je u redu. Međutim, nešto pre devet sati, pilot je uočio probleme sa jednim od tri motora na "falkonu", da bi zatim iznenada došlo do njegovog otkazivanja. Letelica koja se nalazila na visini od 10.000 metara počela je iznenada da propada.

Letelica je postala nestabilna, počela je da se trese, a članovi delegacije među kojima su bili Nikolićevi savetnici Oliver Antić, Ivan Mrkić, Jasmina Mitrović Marić i Stanislava Pak zbog naglog propadanja i poniranja letelice počeli su bukvalno da lete po avionu.

- Još sam u šoku. Letelici je motor otkazao nad Jadranom i tada počinje pravi nebeski triler, izjavila je Nikolićeva savetnica za medije Stanislava Pak.

Dok su članovi delegacije pokušavali na svaki način da ostanu u svojim sedištima, u pilotskoj kabini se odvijala prava drama, gde su pilot i kopilot po svaku cenu pokušavali da spreče pad letelice i na sve načine zadrže avion u vazduhu.

Tragedija je izbegnuta za dlaku zahvaljujući pre svega neverovatnoj prisebnosti i veštini pilota i kopilota.

- Samo zahvaljujući velikom profesionalizmu i izuzetnom umeću našeg pilota izbegnuta je tragedija. Verujte da smo u jednom trenutku bukvalni padali kao kamen, kazala je Stanislava Pak savetnica predsednika Srbije.

"Preživeli smo pravu dramu u vazduhu i mogu da kažem da su predsednik Nikolić i njegovi saradnici nepovređeni sleteli u Beograd, rekao je kratko o jednočasovnoj drami u vazduhu savetnik srpskog predsednika Ivan Mrkić koji je dodao da su živi samo zahvaljujući pilotu.

On je dodao i da je vladin avion star 34 godine.

Podsetimo, predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo je danas da boravi u poseti Vatikanu, gde je trebalo da se sastane s papom Franjom, kao i državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Predsednik Srbije je trebalo da razgovara i sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom i šefom Odseka za Zapadni Balkan, monsinjorom Henrikom Jakodzinskim. Predsednik Nikolić prisustvovao je marta 2013. ustoličenju novog pape Franje.

Nije prvi kvar

Ovo je poslednji u nizu incidenata sa tom vladinom letelicom. Zbog raznih kvarova na avionu, "falkon", koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu "lir džetu", 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema.

Zbog kvara na "falkonu", u decembru 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa aerodroma "Nikola Tesla" na Kipar. Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dela, saopštili su tada nadležni.

Problemi sa vladinim "falkonom" zabeleženi su i 19. novembra 2013 u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana. Avion se pokvario po dolasku u UAE, a kako je tada rečeno u kabinetu vicepremijera, članovima srpske delegacije pilot je rekao da postoji problem sa elektronikom letelice, kao i da je najverovatnije u pitanju kvar autopilota.

Istim avionom pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici. Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident sa "lir džetom" dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari.

Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru "falkona", a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili.

Prema ranije saopštenim podacima avio-službe Vlade Srbije "lir džet 31a" proizveden je 1991, a "falkon 50" 1981. godine.

(Kurir)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

17.04.2015 12:31

Ovo je još jedna sabotaža Voje Šešelja.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

17.04.2015 12:45

Zašto Vojo brate. Pa znaš li koliko košta ovaj avion.

Name

mare

17.04.2015 12:37

Kakva pretstava, kao desilo se nad Jadranskim morema a vratili se cak za Surcin,a Banja Luka 2 puta bliza ....

ODGOVORITE
Name

auslender

17.04.2015 13:26

Najbliže im je bilo u Trebinje. Sreća pa Dodik napravio i tamo aerodrom.

Name

xx

17.04.2015 12:42

To mu je znak da ne ide u Vatikan

ODGOVORITE
Name

veteran.

17.04.2015 12:55

Neka ide u Vatikan da se dogovore.Da Srbi, i Hrvati nikad više ne ratuju.

Name

Ne vjeruj rimljanima ni kad poklone nose

17.04.2015 13:25

E ŠTO ME NASMIJA ALAL TI VJERA. POZZ IZ TUZLE

Name

VUKI BL

17.04.2015 12:52

Ima aerodroma koliko hoces,Zadar npr,kad je takva situacija slijece se na najblizi moguci.Pricice za malu dijecu.Ne prizivajte djavola g.Predsednice,mogao bi vas i cuti.Srpska-Srbija....nikad vise BiH....

ODGOVORITE
Name

Cezar

17.04.2015 13:03

Ovo su sve najobičnije gluposti. Petljaju i lažu. Da se stvarno radilo o opasnom kvaru sletejeli bi na Split, Zadar ili Dubrovnik odnosno prvi najbliži aerodrom, a ne bi se vraćali u Beograd.

ODGOVORITE
Name

pitanje

17.04.2015 13:04

Cudo mu Dodik nije posudio svoj avion

ODGOVORITE
Name

sarajlija

17.04.2015 13:15

Šuplja priča za narod kako bi što prije kupili par novih aviona za svoje guz...re!

ODGOVORITE
Name

zola

17.04.2015 13:26

Suplja, hoce novi avion!

ODGOVORITE
Name

marko

17.04.2015 13:36

Ima Boga!Gdje si krenuo jadna ti majka!

ODGOVORITE
Name

Re.Cezaru

17.04.2015 13:52

Svaka cast na komentaru,njima se nije dalo ici,vjerovatno ni nisu poletjeli,nije narod glup da povjeruje u suplju pricu.U lazi su kratke noge

ODGOVORITE
Name

Sreca u nesreci

17.04.2015 15:28

Neko medju njima je bio ciste savjesti pa je mogo da odreaguje kako je bilo dobro za sve. A oni ce da prepoznaju ko je to.Mozda SRECA PRISEBNOST hvala Mebeska silo.

Name

fbih

17.04.2015 14:33

Neka se sretno završilo.

ODGOVORITE
Name

Glog

17.04.2015 14:36

A Šešelj spremio glogov kolac.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

17.04.2015 14:38

Trebali su lepo da idu helikopterom, to je sigurnije. Sada g.Predsednice dajte jedan orden pilotu a jedan sebi. Da tako cela suplja prica dobije svoj smisao....

ODGOVORITE
Name

zg

17.04.2015 14:58

A prinudno sletio.

ODGOVORITE
Name

Lijevcan

17.04.2015 15:03

To je opomena iluminatsko-masonskim slugama da ne idu na poklonjenje arhijeretiku,jezuiti,inkarnaciji satane,crnom papi Franji! Ali hoce Srbi da se klanjaju tzv.svetom ocu na zemlji,papi,ciji su prethodnici sklanjali Pavelica i ustaše od kazne ovozemaljskog suda. Ali doci ce crni papa u junu pa ce moci svi da ga poljube u d.pe, bice tada i Dodo i Ivanic i ostali

ODGOVORITE
Name

Pilot

17.04.2015 15:18

Ovaj model aviona spada među najpouzdanije, bez obzira na starost, ako se redovno održava. Konstruisan je i testiran tako da može bezbjedno da leti i sleti čak i sa jednim motorom. Dakle, ako postoji potreba za gašenjem jednog motora, tome se ne pridaje značaj. Ako je istina da je bio iznad mora u tom trenutku, mogao je bez problema da nastavi let. I o kakvom naglom poniranju i padanju kao kamen se priča? Čak ako se na visini od 5000 m ugase svi motori, u stanju je da jedri i da kontrolisano smanjuje visinu, čak i da sleti na pistu, ukoliko je u blizini neki aerodrom. U takvim situacijama se obično traže neke ravne površine, livade ili voda, kao što je bilo u ovom slučaju, iznad mora. U svakom slučaju, vrlo loše plasirana laž!

ODGOVORITE
Name

Diplomislav

17.04.2015 16:05

Kad budu izbori u Srbiji... pa vi opet glasajte za njih.

ODGOVORITE
Name

marko

17.04.2015 19:20

Gledam film o genocidu u Jasenovcu,to su strahote koje svijet ne pamti,a Nikolic leti u Vatikan koji je pokrovitelj ustaske NDH!!!

ODGOVORITE
Name

pogled sa strane

17.04.2015 22:14

Dobili su donaciju onih silnih vozila iz Japana pa im se osladilo. Sad bi par aviona.

ODGOVORITE
Name

niko_bitan

17.04.2015 22:34

Ni nedan norrmalan skoro komentar, hvala Bogu da se sve zavrsilo kako treba.Nikolic je covjek prvenstveno, drugo drzavnik je, trece krenuo je u posjetu i na kraju probudite se vise jadnici jadni.Pamtite nesto, a ne sjecate se kada ste se zadni put najeli kao ljudi.Cuj onog jos spominje Markove konake i Jasenovac hahaa o povezuje covjeka iz Juzne Amerike sa tim. Bolesti nigdje kraja nema doslovno ovo je potpop i krah sta sve zivi na zemaljskoj kugli a posebno na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

dott

18.04.2015 07:45

Ovakvu suplju pricu nece progutati ni najveci idiot.

ODGOVORITE
Name

Требиње

18.04.2015 09:43

Можда је ово и Божија опомена. Гдје си пошао Николићу код језуите Фрања који проглашава свецем српског крволока Алојзија Степинца и наследника оних који су подржавали усташе и НДХ. Не знам зашто и један Србин иде тамо, осим да иде на поклоњење архијеретицима, педофилима и освједоченим непријатељима српског народа.

ODGOVORITE
Name

Zar je moguće?

18.04.2015 18:16

Pa sad će nesretna stjuardesa izgubiti posao što je prolila kafu po instrument-tabli "fatalnog" Falkona!Pa nije jadna namjerno to uradila, desilo se samo od sebe.

ODGOVORITE
Name

ponos

19.04.2015 07:45

Pričam ti priču I lažem vam narode, a bilo bi lijepo kada bi bi vi prvo provjerili pa objavili takve glupostiiiiiii.

ODGOVORITE
Name

LAŽ

19.04.2015 09:29

Više ne mogu lagati nego što sad lažu sve sve sama izmišljotina

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

19.04.2015 09:29

KOJA SITACIJA, STJUARDESA JE RADILA ZA ŠEŠELJA...

ODGOVORITE
Name

Mitar Boroja - sef

19.04.2015 10:43

Pstovani,dozivotni predsjednice Nikolicu dokazali ste da smo mi Srbi nebeski narod i ni na nebu ne mogu nam nista.

ODGOVORITE
Name

Sportski pilot

19.04.2015 13:02

Vece lazi nisam cuo, čuj otkazao jedan od tri motora i putnici su letjeli tamo amo. Drugo, ako je bio kvar ima bar pet aerodroma da ne nabrajam u blizini, a oni dosli do Beograda???? Hehe

ODGOVORITE
Name

Milojko

19.04.2015 15:12

Koja predstava, ponirali tako brzo, letjeli po avionu, a niko nije ni ogreban. Nevjerovatno čime se ljudi služe samo da nabave novi avion.Bliži im je aerodrom u Rimu nego beogradski, i sa takvim kvarom oni se vraćaju u Beograd da slete.

ODGOVORITE