Održati postignuti nivo konsenzusa u BiH

Šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur kazao je da su se, nakon oktobarskih opštih izbora u BiH, dogodile pozitive stvari, kao što je usvajanje Izjave o opredijeljenosti BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji, proistekle iz britansko-njemačke inicijative.

Bosna i Hercegovina 17.04.2015 | 12:59
Održati postignuti nivo konsenzusa u BiH

Smatra da će se pozitivni pomaci i procesi u BiH nastaviti posebno kada je u pitanju implementacija preuzetih obaveza iz izjave da bi se postigao ekonomski i društveni napredak u zemlji.

"Nivo konsenzusa, zajedničkog rada i jezika je dobar zbog čega se nadamo da će se tako i nastaviti", smatra Mur.

U izjavi za novinare osvrnuo se na činjenicu da će se poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izjašnjavati o deklaraciji povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS u Ustavnom sudu BiH, kazavši da se odluke svih sudova moraju poštovati.

"Veliki je problem da se prečesto te odluke ne poštuju kao što su odluka o Mostaru ili odluke o javnim emiterima. Ukoliko BiH želi biti članica Evropske unije moraće poštovatu sve sudske odluke", smatra Mur.

Osnov za predlaganje deklaracije u Narodnoj skupštini RS bio je zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan RS.

Mur je ocijenio da šestomjesečno predsjedavanje BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope koje počinje u maju znači korak naprijed za BiH.

Pozitivnom je naglasio činjenicu da će Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije, zemlje koja predsjedava OEBS-om, posjetiti BiH u vrijeme kada BiH predsjedava tim komitetom.

Najavio je da će biti realizovano nekoliko zajedničkih projekata u vezi s odlaskom na strana ratišta te drugim regionalnim prioritetima kao što su oporavak od poplava.

(Fena)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

17.04.2015 13:23

Eto desila se ta izjava, ali mrdnu li za milimetar vabi me šarovom.

ODGOVORITE