Sukobi u Atini

Oko 4.000 rudara protestovalo je danas u Atini zbog mogućih otpuštanja, za koja strahuju da će uslijediti, zbog protivljenja ljevičarske vlade nastavku eksploatacije u rudniku zlata na sjeveru Grčke.

Svijet 16.04.2015 | 20:17
Sukobi u Atini

Pripadnici ljevičarskih i anarhističkih grupa koji su organizovali kontramiting u Atini, sukobili su se sa policijom, koja je odgovorila suzavcem i šok bombama, prenio je AP.

Na desetine autobusa prevezlo je rudare od oblasti Halkidiki, oko 600 kilometara sjeverno od Atine, do prestonice, kako bi protestovali zbog odluke koju je vlada predvođena Sirizom donijela prošlog mjeseca, a koja se tiče preispitivanja koncesije date operatoru rudnika, kanadskoj kompaniji "Eldorado gold".

Učesnici protesta u flourescentnim zelenim prslucima, mahali su zastavama i uzvikivali slogane, i primorali policiju da na više sati zatvori glavne puteve.

Iako je rudnik jedan od najvećih stranih investicionih projekata u Grčkoj danas, vlada se protivi njegovom daljem radu u svjetlu pravnih pitanja i onih koja se tiču zaštite životne sredine, vezanih za koncesiju, prenio je AFP.

Današnji marš rudara, pored zgrada ministarstava i parlamenta, jedan je od najvećih protesta radnika u Grčkoj od kako je Siriza preuzela vlast u januaru.

Komentari / 0

Ostavite komentar