Optužnice snažna poruka za odlazak na strana ratišta

Nadam se da će prve optužnice koje su podignute, a pogotovo prve presude, preventivno djelovati vezano za eventualni odlazak državljana Bosne i Hercegovine na strana ratišta, istakao je u intervjuu za agenciju Anadolija Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 16.04.2015 | 11:07
Optužnice snažna poruka za odlazak na strana ratišta

Mektić je naglasio da su ovih dana u Bosni i Hercegovini podignute prve optužnice zbog odlazaka državljana BiH na strana ratišta, prvenstveno u Siriju i Irak. 

"Očekujemo da će u daljnjem toku krivičnog postupka osobe biti proglašene krivim i kažnjene. Na taj način, to će biti snažna poruka poslata svima onima, prvenstveno mislim na državljane Bosne i Hercegovine koji na neki način u nekoj vrsti zablude ili namjeravaju zbog bilo kog drugog razloga da odu dolje, da je to nešto što je zabranjeno i da će biti kažnjeno", kazao je Mektić.

On je naveo da se Bosna i Hercegovina "na neki način još uvijek uhodava kada je u pitanju ova materija".

"Radi se o novom krivičnom djelu koje do sada nije poznavalo naše krivično zakonodavstvo. Uhodavamo se i mi iz bezbjednosnih struktura, uhodava se i Tužilaštvo BiH.

Sada će vjerovatno brzo to doći i na Sud BiH. Radi se o prilično složenim i kompleksnim krivičnim djelima koja su specifična po načinu dokazivanja, ali mislim da idemo u dobrom pravcu i da će ovo biti značajan korak u borbi protiv terorizma u Bosni i Hercegovini", ocijenio je Mektić. 

Ministar bezbjednosti BiH naglasio je da postoji čitav niz obaveza, mjera i radnji koje kontinuirano treba preduzimati da bi se državljani Bosne i Hercegovine spriječili da odlaze na strana ratišta.

Izvor: Anadolija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kaznit

16.04.2015 09:32

Podrzavam takvu odluku.Ko pomisli da treba nekom zivot oduzet da bih njemu bilo bolje STROGO KAZNIT.

ODGOVORITE