Đokić: Uslovljeno korišćenje fondova

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je Srni da je korištenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU uslovljeno mehanizmom koordinacije, koji mora da poštuje dejtonska ovlašćenja i ustavne nadležnosti entiteta.

Republika Srpska 16.04.2015 | 10:02
Đokić: Uslovljeno korišćenje fondova

Đokić ističe da je Vlada Srpske zainteresovana da bude dio procesa usmjerenih ka razvoju saobraćajne i energertske infrastrukture i integraciji BiH u evropske tokove, ali da se pitanja priključenja BiH i korištenja sredstava pretpristupnih fondova dovode u vezu sa prethodnim uspostavljanjem mehanizma koordinacije.

"Dok mehanizam koordinacije ne bude usaglašen na nivou BiH, Republika Srpska će razvoj energetske infrastrukture rješavati u okviru svojih ustavnih nadležnosti, zakona i Strategije razvoja energetike do 2030. godine, koji su usvojeni", rekao je Đokić, komentarišući najavu da EU planira da u narednih pet godina uloži milijardu evra u razvoj i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu.

On je pojasnio da je uspostavljanje mehanizma koordinacije zadatak Parlamentarne skupština BiH, te podsjetio da je Narodna skupština Srpske krajem 2013. godine izglasala model, koji je prihvatljiv i štiti ulogu Srpske koju ima u skladu sa dejtonskim ovlašćenjima.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi ranije je izjavio da EU planira da u narednih pet godina uloži milijardu evra u razvoj i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu, što, kako kaže, vodi do dalje integracije sa zemljama članicama EU.

Davidi je istakao da ovo predstavlja realnu šansu za BiH da značajno unaprijedi sektore transporta i energetike, ali da je sada na BiH da bez odgađanja ispuni uslove koji obezbjeđuju pristup fondovima EU.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vasilije

16.04.2015 09:09

Ovaj ministar-kriminalac misli ako se istegne u fotelji da će biti veći. Ne čini visina čovjeka, moj Đokica, nego ti hoćeš u kolo za svoj džep, a protiv naroda. E, pa neće moći!

ODGOVORITE