Javni dug BiH dostigao 45 odsto BDP

Drago nam je da je proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini završen. To će svakako olakšati dijalog o politikama reformi u BiH. Međutim, da bi MMF ponovo počeo pružati finansijsku pomoć BiH i dalje će biti neophodno provesti ključne reforme, rekao Ruben Atojan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Republika Srpska 16.04.2015 | 09:22
Javni dug BiH dostigao 45 odsto BDP

Atojan je kazao da će  Misija MMF-a,  u kontekstu konsultacija po članu IV, posjetiti Bosnu i Hercegovinu u narednim sedmicama. 

Ovo će biti prilika da sa novim vladama razgovaramo o makroekonomskim izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, kao i o politikama koje je neophodno preduzeti da bi se suočili sa tim istim izazovima. Ova posjeta će, takođe, predstavljati i priliku da razgovaramo o modalitetima budućeg angažmana MMF-a u BiH - kazao je Atojan. 

Na upit koliko BiH može izdržati bez kredita međunarodnih finansijskih institucija, Atoyan je rekao da bi se u slučaju izostanka tranši od MMF-a, te potrebe za finansiranjem morale pokriti alternativnim izvorima finansiranja ili agresivnijom konsolidacijom potrošnje u javnom sektoru.

Upitan da li je BiH dostigla kritičnu tačku kada se država počinje gušiti u dugovima, Atojan je kazao da javni dug BiH trenutno iznosi oko 45 posto BDP-a i veći je u odnosu na 33 posto BDP-a koliko je iznosio 2007. godine. 

To je za zemlju poput Bosne i Hercegovine, tačnije za zemlju u razvoju sa režimom fiksnog kursa razmjene i bez pristupa međunarodnim tržištima kapitala, prilično visoka za duženost. Takav nivo zaduženosti čini zemlju osjetljivom na ekonomske šokove. Potrebno je da javni dug čvrsto krene silaznom putanjom, kako bi se smanjilo opterećenje koji dug vrši na ekonomiju i kako bi se osigurala fiskalna održivost. Reformske napore treba usmjeriti na smanjenje veličine javnog sektora, unapređenje strukture rashoda, reformu programa davanja, te bolje upravljanje javnim finansijama - rekao je Atojan.

Međutim, kako je istakao, jednako važnu ulogu u smanjenju tereta duga za ekonomiju ima i visoka stopa ekonomskog rasta. A da bi to ostvarili, neophodno je ubrzati dinamiku provođenja strukturalnih reformi s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i prilagoditi legislativu tržišta s ciljem povećanja zaposlenosti. 

Odogovarajući na pitanje da li očekuje da će država posegnuti za povećanjem poreza kako bi osigurala servisiranje dugova i hoće li to narušiti trenutnu kakvu-takvu ravnotežu tržišta, kazao je: 

Za to je neophodna fiskalna konsolidacija. Međutim, naše dugogodišnje stajalište je da bi bolje bilo  poboljšati naplatu prihoda kroz proširenje poreske osnove i boriti se protiv poreske evazije i redukovati ogroman javni sektor uz poboljšanje kako kvaliteta socijalnih davanja, tako i usmjeravanje istih. Takođe, naše analize sugerišu da je poresko opterećenje rada dosta visoko i da  veliki dio tog opterećenja dolazi od doprinosa za socijalno osiguranje. Visoko opterećenje rada destimuliše ulazak na tržište rada ili prelazak iz neformalne u formalnu zaposlenost - kazao je Ruben Atojan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

16.04.2015 07:48

OVAJ REZIDENTNI "BONVIVAN" ZABORAVIO JE DA SPOMENE PRIVREDNI KRIMINAL I KORUPCIJU, POLITICKO-PARTIJSKO ZAPOSLJAVANJE KOJE NIJE POTREBNO I GDJE SE IZMISLJAJU RADNA MJESTA... U PRAVU JE... STA NJEGA ZA TAMO NEKE BOSANCE KOJI IMAJU "NEZRELU" DEMOKRATIJU I POLITICKE PARTIJE KOJE SU DRUSTVA JEDNOG LICA, A LIDERI TIH PARTIJA SU UGLAVNOM NEREGISTROVANI I NELIJECENI KLEPTOMANI KOJI SU SE "UFURALI" DA SU NEZAMJENJIVI...

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

16.04.2015 08:09

Drzava (entiteti) se ne bi morala toliko zaduzivati da njeni politicari (svi bez izuzetka) ne "krcme" prirodna bogatstva (resurse) u bezcijenje, ili ih cak daju bez nadoknade. To se posebno odnosi na energetski sektor, gdje se koncesije dijele (sada i na 50 god.) sumnjivim investitorima iz inostranstva (domacim a stranim), koji na taj nacin peru prljavi kapital koji su stekli kroz razne privatizacije i pljacku drustvene imovine. Dovoljno je osvrnuti se na nekoliko koncesija u rudarskomi energetskom sektoru dodijeljinih (cesto i bez tendera) u poslednjih nekoliko godina (TE Stanari, TE Ugljevik, TE Mrsovo, Rudnik olova i cinka Sase kod Srebrenice, TE na Neretvi, itd. itd.)

ODGOVORITE
Name

marko

16.04.2015 08:19

Zelenasima mmf odgovara haos kakav je kod nas!

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

16.04.2015 09:06

Pitanje svih pitanja je: U ŠTA SU POTROŠENE PARE od kreditnih zaduženja. Bilo bi korektno objaviti u šta su potrošene pare od svakog pojedinačnog kredita, pa da narod zna.

ODGOVORITE
Name

muka

16.04.2015 09:54

Još su oni na vlasti tako da se samo može loše nagađati do kojeg cilja nas odvedoše ovi novostvoreni bogataši Republike Srpske kod gladnog naroda.

ODGOVORITE
Name

Neutralni

16.04.2015 10:37

Ne treba kriti da je Republika Srpska zadužena 56 % od BDP-a, a FBiH 39 %. Ili po glavi stanovnika, građani RS-a su za 50 % zaduženiji po glavi stanovnika od građana Federacije. Uz to, RS više nema šta da proda osim Elektroprivrede. Ili da daje resurse u bescjenje, što Baja već dugo radi. Toliko o boljem entitetu.

ODGOVORITE