Hrvatska da prestane da slavi "Oluju"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozvao je Evropsku uniju da zatraži od Hrvatske da počne s procesuiranjem ratnih zločina i prastanak glorifikovanja vojne akcije "Oluja".

Region 15.04.2015 | 15:35
Hrvatska da prestane da slavi "Oluju"

Linta je u saopštenju istakao da je "Oluja" bila agresorska i nelegitimna akcija na zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija jer njen primarni cilj, kako je rekao, nije bio uspostava teritorijalnog integriteta Hrvatske već proterivanje Srba.

"U presudi Međunarodnog suga pravde u Hagu, po hrvatskoj tužbi i srpskoj protivtužbi, nedvosmisleno je konstatovano da je tokom i posle hrvatske akcije ''Oluja'' izvršen masovan zločin nad Srbima i da se ne može govoriti o zakonitoj akciji usmerenoj na oslobađanje teritorija", istakao je Linta.

On je pozvao Evropsku uniju da zahteva od Hrvatske da počne da izvršava obaveze koje je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU novembra 2011., a koje se odnose na procesuiranje ratih zločina i da prestane da slavi "Oluju".

Linta je podsetio da u Hrvatskoj postoji samo jedna pravosnažna presuda za zločine nad Srbima u akciji "Oluja", odnosno za ubistvo dvoje staraca u selu Prokljan u opštini Skradin i jednog ratnog zarobljenika u selu Mandići, pored Kistanja.

On je dodao da je Hrvatski helsinški odbor uradio izveštaj u kojem je naveo da je tokom i posle akcije "Oluja" ubijeno 677 srpskih civila.

"Veoma se lako može zaključiti da za 675 stradalih srpskih civila još niko nije pravosnažno osuđen. Ako bi Hrvatska nastavila ovim tempom da procesuira ratne zločine protiv Srba trebalo bi da prođe hiljade godina da srpske žrtve dočekaju pravdu", zaključio je Linta.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

snouden

15.04.2015 13:53

Ako se Srbima zabranjuje cirilica kao maticno pismo u Hrvatskoj, u BiH traze ukidanje dana Republike Srpske, onda i Srbi imaju pravo kao konstituivni narod obe drzave da traze da se ne lavi Oluja da dan drzavnosti BiH ne bude prvi mart.!!!

ODGOVORITE
Name

snouden

15.04.2015 14:11

Malo li je Hrvatima sto su pokusavali preko Une da osvoje Novi Grad.Malo li je sto su njihovi avioni sa Plesa bombardovali okolicu novog.Sad bi da truju sa radioaktivnim otpadom srpako civilno stanovnistvo hm p.... Li vam m....a!

ODGOVORITE
Name

Oluja

15.04.2015 14:23

Oluja nije drzavni praznik. A i ovaj sta prica nije tacno.

ODGOVORITE
Name

Dodano

15.04.2015 14:25

Opa,zelje su zelje a mogucnosti su mogucnosti.

ODGOVORITE
Name

Neznam

15.04.2015 19:47

Ljudi,dajte me ispravite ako nisam u pravu,ali zar nije ta "oluja"vojna akcija koja je izvedena protiv pritivnicke vojske ali je u toj akciji stradalo mnogo civila koji su bili na istom putu ili putanji vojske koja se povlacila???

ODGOVORITE
Name

Borac....vrs

18.04.2015 15:37

Za neznam.STA MISLIS DA SU UTOJ KOLONI IZBJEGLIH CIVILA BILI NEDAJ BOZE TVOJA MAJKA I SESTRA I BRAT.I DA IH UBIJA KO STIGNE.DA AVIONI DEJSTVUJU PO CIVILIMA.I TO JE HEEROJSKI CIN? ZATO NEKO TREBA ODGOVARATI!!!

ODGOVORITE