Posjetite ovih pet dvoraca iz bajke

Verovatno ste davno prestali da verujete u bajke, ali nakon što vidite ove dvorce, vrlo je moguće da ćete opet početi...

Putovanja 15.04.2015 | 11:51
Posjetite ovih pet dvoraca iz bajke

Dvorac Hoencolern, Nemačka

Izgrađen na planini Hoencolern, na 855 metara nadmorske visine, dvorac je jedan od najlepših u Nemačkoj. Sagradila ga je porodica Hoencolern koja je u srednjem veku vladala Nemačkom. Spolja izgleda impresivno, a ništa manje ni iznutra gde posetioci mogu da uživaju u luksuznom enterijeru.

Kada ići tamo? - Tokom cele godine, proverite samo kad su otvorene kraljevske odaje, jer za to postoje tačno određeni dani. Nalazi se samo 50 km od Štutgarta, a od parkinga do vrha planine vozi vas autobus.

Dvorac Pena, Sintra, Portugal

Ovaj romantični dvorac nalazi se na vrhu prekrasnog brežuljka. Nalazi se na listi sedam portugalskih čuda i česta je turistička destinacija. Sintra je zapravo deo Lisabona, tako da ko god poseti glavni grad Portugala, po pravilu poseti i Penu. Dvorac pruža predivan pogled na celi grad.

Kada ići? - Bilo kad osim od 25.12. do 1.1., kada je dvorac zatvoren. Do Sintre ćete lako doći iz Lisabona javnim gradskim prevozom.

Dvorac Herst, San Simeon, Kalifornija, SAD

U pitanju je dvorac iz 20. veka, koji je izgradio medijski magnat Vilijam Randolf Herst. Nakon njegove smrti ostavljen je u nasledstvo državi Kaliforniji. Od tada je otvoren za javnost, a u njemu se nalaze vredne skulpture i slike. Dvorac je čisto ogledalo luksuza.

Kada ići? - Dvorac je zatvoren samo na Dan zahvalnosti i Božić, tako da termina imate koliko vam god volja!

Dvorac Nojšvanštajn, Hoenšvangau, Bavarska, Nemačk

Najslavniji i najpoznatiji evropski dvorac istinski je dragulj Bavarske. Sagrađen je u 19. veku zahvaljujuži novcu i bogatstvu Ludviga II. Enterijer ovog neoromaničkog dvorca ukrašen je temama i likovima iz Vagnerovih opera. Ono što još oduzima dah je i pogled iz dvorca na okolinu.

Kada ići? - Dvorac je otvoren cele godine, osim 24., 25., 31. 12. i 1. 1. Do podnožja dvorca možete doći vozom iz Minhena, a potom pešačiti, ili uzeti autobus do vrha.

Versaj, Francuska

Ovaj dvorac iz 18. veka jedno je od najpoznatijih i najimpresivnijih mesta na celom svetu. Dokaz je raskošnog života kralja Luja XIV, a danas je jedno od najposećenijih mesta Francuske. Posebno su zanimljivi uređeni vrtovi, kojima obavezno treba prošetati.

Kada ići? - Dvorac je otvoren svaki dan osim ponedeljkom, a do njega se dolazi autobusom, metroom, ili vozom iz Pariza.

Izvor: B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko

15.04.2015 17:05

Bi rado odveo porodicu,ali ne mogu zato sto mi je ova vlast I njihova mafija oduzela pravo na,rad I stvaranje!

ODGOVORITE
Name

Zobar

16.04.2015 01:01

Коме је до овога, тај има и одакле!

ODGOVORITE