Dama koja smije da se "kači" sa Putinom

Oduprela se svim pritiscima, rizikovala i uspela da pozicionira rublju na realni nivo. Čak je i jedina žena koja sme da se "zakači" sa Vladimirom Putinom.

Svijet 14.04.2015 | 22:31
Dama koja smije da se "kači" sa Putinom

Nju zovu drugom najmoćnijom ženom Rusije. Iako se činilo da "ruska kola jure nizbrdo" zbog pada rublje, ovih dana je stigla vest da rublja polako vraća svoju snagu u odnosu na evro i dolar.

Rublja je ponovno zanimljiva i ulagačima i štedišama, a s obzirom na rast cena nafte, predviđeni kolaps ruske ekonomije je, barem zasad, zaustavljen, piše Jutarnji.hr.

Za oporavak rublje najzaslužnija je jedna od najbliskijih Putinovih saradnica i osoba koja je jedan od glavnih nositelja “Putinovog ekonomskog programa” - energična 52-godišnja predsednica Središnje (narodne) banke i donedavna predsednikova pomoćnica za ekonomska pitanja, Elvira Nabiulina.

Nabiulina nije podlegla panici koja je zavladala Kremljem zbog pada rublje, nego je, uprkos pretnjama, odbila da iz rezervi ubrizga sredstva za spas ruske valute. Čekala je i kalkulisala sa drugim parametrima.

Rizikovala je, ali je uspela (cene nafte su priskočile u pomoć), a njene reči “brokerima sa berze treba hladan tuš, nećemo se više boriti sa tržištem” preneo je Blumberg sa kriznih sednica Središnje banke u koju su bogobojažljivo gledali vladari Rusije.

Takav rizik se isplatio, tržište se stabilizovalo, a rublja je počela da se vraća na realni nivo. Ruski mediji su brujali: Da li je Elvira Nabiulina žena kojoj Rusija duguje spas?!

Moskovski mediji pišu da ova dama ume i da se zakači sa Putinom, a on joj za sada jede iz ruke. Ugledni nedeljnik "Ogonjok" proglasio ju je drugom najuticajnijom ženom Rusije, iza šefice Senata Valentine Matvijenko za koju kažu da je politička figura. Doduše, Nabiulina ima i kritičare koji smatraju da je ona “najveći neprijatelj ruske industrije”.

O njenom privatnom životu malo se zna. Udata je za direktora Više ekonomske škole Jaroslava Kuzminkova koji joj je bio mentor na doktoratu. Imaju sina Vasilija. Zna se i da u noćnim satima katkad projuri moskovskim ulicama u Jaguaru "S Type".

Procvetala u najmračnijem razdoblju Rusije

Nabiulina, jedna od najboljih studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Moskvi, uletela je u posao u jeku najtmurnijeg razdoblja Rusije: raspad SSSR-a, ekonomija na rubu provalije, barel na 20 dolara, politička nestabilnost.

U vreme dolaska Putina u kremaljske odaje 2000. radila je u Centru za strateške odluke gde je ubrzo zapela za oko Putinovom prijatelju i finansijskom magu Germanu Grefu, kao i post sovjetskom kremaljskom starosedeocu Anatoliju Čubajsu.

Nabiulina nije propustila šansu, a Gref joj je dao vetar u leđa i doveo je u Ministarstvo ekonomskog razvoja koje je ona preuzela baš kobne 2008. kada je počela recesija. Iako su Aleksej Kudrin, tadašnji ministar finansija, i Gref "pokupili kajmak" kada se Rusija izvukla iz krize, jasno je da ni Nabiulina nije bila nevažan činilac.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xx

14.04.2015 17:22

Pa sta, isto ko i Majkicka! I ona ima uspesnu reputaciju.

ODGOVORITE
Name

da

14.04.2015 21:22

Krasivaja djevuska.Ocen haraso.

ODGOVORITE
Name

Jovo

15.04.2015 05:35

Uporediti ovu gospodju i nasu Majkićku i sve će vam biti jasno dokle smo dogurali.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

16.04.2015 13:55

Pa vidite da je uspjesna, znate sto pa ona je Muslimanka rodjena Bosanka.

ODGOVORITE