Zbogom sezonskom radu u Crnoj Gori?

Veliki broj radnika iz RS i FBiH, i to uglavnom mladih koji su u Crnoj Gori zarađivali radeći sezonske poslove, mogli bi ovog ljeta ostati bez te zarade zbog novog Zakona o strancima, koji je 1. aprila stupio na snagu u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina 14.04.2015 | 17:27
Zbogom sezonskom radu u Crnoj Gori?

Ovaj zakon predviđa da nijedan strani državljanin neće moći dobiti posao ukoliko se na birou nalaze Crnogorci tog profila. Njime Crna Gora želi da doprinese većem zapošljavanju domaće radne snage, piše "Glas Srpske".

Direktor agencije za zapošljavanje “Spektar” Miroslav Vukajlović rekao je da je Crna Gora tim zakonom donijela stimulativne mjere za zapošljavanje domaće radne snage, ali da je sa druge strane strancima otežala dobijanje radnih dozvola.

"Ovaj zakon u Crnoj Gori imaće dva ključna problema. Prvi je što će radnicima iz RS biti teže da dobiju radne dozvole kako bi otišli da rade u tu zemlju, a drugi je što njihovi poslodavci neće imati dovoljno svoje radne snage koju bi mogli angažovati", istakao je Vukajlović.

On je istakao da bi zbog toga na Crnogorskom primorju vrlo lako moglo doći i do pada kvaliteta usluga.

Slično mišljenje ima i zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić, koji kaže da je Crna Gora pronašla dobar način da zaštiti svoju domaću radnu snagu, ali da treba da omogući i angažman kadra iz drugih zemalja.

"Vjerujem da će se pronaći neko rješenje, jer Crnogorci nemaju dovoljno svoje radne snage koja bi mogla zadovoljiti sve potrebe kada su u pitanju sezonski poslovi", kaže Rajić.

Poslodavci u Crnoj Gori već su zatražili da bude odgođena bar primjena člana Zakona o strancima koji se odnosi na pribavljanje potvrde od Zavoda, kao uslov angažovanja stranaca, jer strahuju da na ljeto neće imati ko da im radi.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dark

14.04.2015 15:53

Sramota je velika.Da mi iz zemlje koja ima sve ,mislim na resurse idemo da radimo u Crnu Goru .Uslovi rada u Crnoj Gori su robovlasnicki.Bog nam je dao sve dobro osim politicara koji su najveci lopovi.

ODGOVORITE
Name

marko

14.04.2015 15:57

Dobro jutro Montenegro!

ODGOVORITE
Name

jelena

14.04.2015 15:58

Imamo i mi nekakvih predloga. Npr. da se njima preispita drzavljanstvo u bivsim republikama, pravo na besplatno studiranje.Dosta je vise njihove strogoce. Tudju bi i busen pojeli , a svoje ne daju.

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.04.2015 16:29

Čuj to, "strani radnici". A Crnogorci mogu biti na veoma važnim državnim fumkcijama u Srbiji pa i u BiH. Nivo netolerancije koje pokazuje državno rukovodstvo Crne Gore je začuđujuće.

ODGOVORITE
Name

pera

14.04.2015 18:35

Nemaju ni oni sta raditi, a ne jos i mi.

ODGOVORITE
Name

zv

14.04.2015 20:18

Ne daju Crnogorci sirotinji da zaradi para,pola naroda iz Republike Srpske zivi tako sto zaradi para u susjednoj drzavi zato sto nemaju posao u svojoj zemlji kod nas se samo unapredjuje kriminal.

ODGOVORITE
Name

katarina

08.05.2015 23:10

Bas da vidim ko ce da im radi .

ODGOVORITE