Korijas: U BiH realna prijetnja džihadista

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruđero Korijas ocijenio je u intervju za "Dnevni avaz" da je Evropa pružila ruku BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da je sada na bh. vlastima da krenu s ispunjavanjem obećanih reformi i obaveza.

Bosna i Hercegovina 14.04.2015 | 10:31
Korijas: U BiH realna prijetnja džihadista

Za proces uspostavljanja vlasti u BiH ambasador Korijas je kazao da je trebao ići mnogo brže, jer vremena napretek nema.

"Izgubljeno je i previše vremena. Uprkos blagom porastu koji je potaknut oporavkom izvoza, nezaposlenost, posebno mladih, izvan je kontrole. Šest od deset muškaraca i djevojaka u BiH ne može naći posao. Trebalo bi se odmah početi s reformama za oporavak ekonomije i za otvaranje novih radnih mjesta. Evropa, zajedno s međunarodnim finansijskim institucijama, spremna je pružiti pomoć, a rad novih vlada ocjenjivaće se upravo kroz ove obaveze", kazao je on za Avaz.

Upitan da li, po njegovom mišljenju, bh. političari rade dovoljno da se ubrza proces ka evroatlantskim integracijama, kazao je da pragmatične izjave unose nadu, ali poslije riječi slijede djela.

"Evropa je pružila ruku BiH, a prvi rezultat je stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu. Da bi se mogao uzeti u razmatranje zahtjev za pridruživanje, moraju se neke od obećanih reformi i provesti. Sada smo došli do teškog dijela, koji zahtijeva 80 posto građana BiH, još prije nego što to traži Brisel. Insistiram na činjenici da je međunarodna zajednica spremna pomoći ovoj zemlji na putu prema EU. Ali, ne može ona djelovati umjesto vlada ove zemlje", poručio je.

Komentarišući situaciju u BiH kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala, kaže da napori koji se ulažu u ovom smislu u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama, nisu nikada dovoljni.

"Nije dovoljno imati zakone. Treba ih primjenjivati. Korupcija je prikriveni namet koji ne plaćaju samo građani nego i u ogromnoj mjeri smanjuje privlačnost za strana ulaganja. BiH nije izuzetak", rekao je Korijas.

Upitan na kraju kakvo je njegovo mišljenje kada su u pitanju odlazak bh. državljana na sirijsko ratište, povezanost s ekstremistima iz Italije, a pogotovo činjenica da je vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić vrbovao i Italijane za odlazak u Siriju, rekao je da je prijetnja džihadista, stranih boraca, realnost u mnogim evropskim državama i tu Bosna i Hercegovina nije nikakav izuzetak.

"Ali, ekstremisti ne mogu izbrisati dva miliona umjerenih muslimana koji predstavljaju 50 posto bh. populacije. Italijansko tužilaštvo već sarađuje sa BiH na slučaju Bilala Bosnića. Uopšte, obje naše zemlje tijesno sarađuju u borbi protiv terorističkih prijetnji. Prije nekoliko mjeseci, u vezi s ovom temom, u posjeti Sarajevu bio je šef antiterorističkog odsjeka italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova Lamberto Đanini", zaključio je Korijas.

(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

14.04.2015 08:58

SVI SMO MI POTENCIJALNI DŽIHADISTI.

ODGOVORITE
Name

fg

14.04.2015 09:07

Sta ovaj se*e bogati....

ODGOVORITE
Name

butros ghali

14.04.2015 16:22

Ukoliko bi u BiH izbio ponovno sukob onda bi se realno moglo govoriti o masovnom broju dolazaka simpatizera odnosno pristalica ID , s tim sto bi umjesto u Siriju normalno dolazili ovdje. Neka SNSD dobro razmisli o svojim postupcima i nekakvim proglasenjima kojecega.

ODGOVORITE