SAD nervozne: Kina prva kupuje S-400

Kina je prvi kupac najnovijeg ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400, izjavio je danas generalni direktor "Rosoboroneksporta“ Anatolij Isajkin, koji je istakao da je ugovor o tome potpisan u jesen prošle godine u Pekingu.

Svijet 13.04.2015 | 20:51
SAD nervozne: Kina prva kupuje S-400

Sistem S-400 nema premca u svetu, istakao je u intervjuu za Sputnjik konsultant komandanta Raketnih trupa strateške namene general-pukovnik u penziji Viktor Jesin.

-Taj sistem će omogućiti Kini da uništava sva savremena i perspektivna sredstva vazdušno-kosmičkog napada na udaljenosti do 400 kilometara, objasnio je Jesin i dodao da su mnoge zemlje zainteresovane za S-400, ali je Kina odavno tražila saglasnost Rusije da ga kupi.

Nama odgovara da prodajemo vojne proizvode, jer tako donekle vezujemo Kinu za sebe. Ona će zavisiti od rezervnih delova i servisiranja. Dalja eksploatacija tih sistema zavisiće od isporuka rezervnih delova iz Rusije, pojasnio je Isajkin.

Svaki korak ka modernizaciji Oružanih snaga Kine po pravilu izaziva nervozu i zabrinutost SAD, ali politikolog Vladimir Jevsejev smatra da kupovina najnovijeg ruskog sistema S-400 ovog puta ne bi trebalo da prouzrokuje histeriju Vašingtona.

-Ne mislim da će SAD na to burno reagovati. Ovde nema one kritičnosti koja je ranije postojala kada se radilo o Iranu, a koju je podgrevao Izrael, kaže Jevsejev i dodaje da je Izrael planirao da bombarduje Iran, pa je za njega bilo od ključne važnosti da li će Iran imati sistem S-300.

-Sada, međutim, niko ne planira da bombarduje Kinu, kazao je Jevsejev.

On smatra da će i reakcija Tokija na kupovinu sistema S-400 biti odgovarajuća.

-Kina već poseduje ruski sistem S-300, tako da se u suštini sada radi o usavršavanju njenog potencijala u toj oblasti, kaže Jevsejev, dodajući da će Japan verovatno na to reagovati sasvim mirno, zato što se ipak ne radi o mogućnosti oružanog konflikta između Japana i Kine.

Veću zabrinutost u Japanu izaziva Ratna mornarica Kine.

-Kada bi Rusija Kini isporučila krstareće rakete velikog dometa namenjene dejstvima na moru, Japan bi reagovao burnije nego na isporuku onih sistema koji za njega ne predstavljaju opasnost, smatra Jevsejev.

Detalji rusko-kineskog ugovora nisu saopšteni javnosti, ali vojni ekspert Viktor Baranec istakao je u intervjuu za Sputnjik da jedan divizion sistema S-400 može da košta između 250.000 i 300.000 dolara.

Ranije je saopšteno da može biti reči o isporukama najmanje šest diviziona. U svakom divizionu je osam mobilnih lansirnih platformi, smeštenih na četvoroosovinskim tegljačima. Pritom, svaka platforma ima četiri protivavionske vođene rakete. U divizion ulazi i komandni punkt i radar koji služi da locira cilj i navodi raketu, objasnio je Jevsejev.

Prema njegovim rečima, s obzirom da Rusija namerava da realizuje sporazum sa Kinom o sistemu S-400, ugovor može da košta skoro dve milijarde dolara, što je najveći posao u istoriji vojno-tehničke saradnje te dve države.

Izvor: Fonet

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

bosna

13.04.2015 20:30

Ovi mracnjaci,Amerikanci,su spokojni jedino kad oni mogu da pritiskom na dugme unistavaju,drzave, gradove,kulture. Postaju nervozni kada drugi dobiju priliku za to.Hrabri su kad u hordama upadaju nocu u kuce u Avganistanu i Iraku.Olos,drugim rijecima.

ODGOVORITE
Name

Geography

13.04.2015 21:18

I Iran kupuje od Rusije S 300, eno Izrael pjeni zbog toga

ODGOVORITE
Name

y

13.04.2015 21:58

Biće da je cijena koštanja daleko veća od 300000 dolara. bar 1000 puta.

ODGOVORITE
Name

Semberac

14.04.2015 04:18

Rusi već dugo ne trguju u dolarima samo u jenu i zlatu zato je Amerima krivo i dolar pada

Name

Crni

14.04.2015 08:50

Kina je sila, za 15 -20 god biće sila 1

ODGOVORITE
Name

mrsic

14.04.2015 10:35

Kinu niko nece i ne moze napasti zato novac za s-400 je baceni novac i velika pomoc za Putina.Bolje bi im bilo da ne pritiscu nacionalne manjine,jer u sukobu sa njima nece im pomoci nikakvi sistemi naoruzanjna.Ne bi bilo lose da i Afriku malo manje pljackaju.Pljacka je dostigla vece razmjere nego u doba kolonijalizma. Naprimjer Etiopljani nemaju sta jesti jer kinezi cjelokupnu zetvu odvoze u Kinu.Ribari u zapadnoj Afric ne mogu vise nista uloviti jer im kinezi pokradose ribu. Zasto kinezi napustaju Beograd?Zato sto se pokusava uvesti reda u trgovini a to njima ne godi.

ODGOVORITE
Name

Kuha

15.04.2015 08:31

Ovdje se nesto gadno kuha,nimalo veselo

ODGOVORITE