Mediteranske zemlje u borbi protiv terorizma

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini založila se za intenzivniju saradnju EU i sjevernoafričkih mediteranskih zemalja u suzbijanju terorizma i ekstremizma.

Svijet 13.04.2015 | 22:41
Mediteranske zemlje u borbi protiv terorizma

"Nedavni teroristički napadi u Parizu i Tunisu, kao i jučerašnji napad na marokansku ambasadu u Libiji pokazuju da moramo da pojačamo saradnju", rekla je Mogerinijeva na zajedničkom sastanku šefova diplomatija EU sa ministrima spoljnih poslova osam zemalja sa juga Mediterana u Barseloni.

Mogerinijeva je istakla da se i EU i njeni južni susjedi suočavaju sa nestabilnom krhkom bezbjednosnom situacijom, koja izvire iz oružanih sukoba u Siriji i Libiji, koji su doveli do radikalizacije dijela omladine i porastu terorističkih aktivnosti.

Njoj se pridružio i domaćin skupa, španski premijer Marijano Rahoj, koji je rekao da nisu u pravu oni koji tvrde da je na Bliskom istoku u toku sukob Zapada i muslimana.

"Islamski svijet je žrtva kao i ostali", rekao je on.

Na sastanku, u kojem su osim predstavnika 28 članica EU prisustvovali i ministri iz Egipta, Alžira, Libana, Jordana, Maroka, Izraela i palestinskih teritorija učestvovao je i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

14.04.2015 08:54

TERORISTI SU "AMERKANCI", SA NAJSAVREMENIJEM NAORUŽENJEM I OBUKOM KOJU AMERI IMAJU. TO JE NJIHOVA VOJSKA KOJA HARA ČITAVIM SVIJETOM.

ODGOVORITE