U Sarajevu pale automobile za 200 KM

Sarajevska policija na tragu je pojedincima koji su u proteklih nekoliko mjeseci na području Sarajeva zapalili desetine automobila. Piromani koji zapale automobile najčešće to rade za nekog drugog.

Bosna i Hercegovina 13.04.2015 | 17:20
U Sarajevu pale automobile za 200 KM

Milan Božić, šef Odsjeka za imovinske delikte MUP-a Kantona Sarajevo tvrdi da je policija do sada rasvijetlila devet slučajeva u kojima su zapaljeni automobili.

"Intenzivno radimo na rasvjetljavanju i ostalih slučajeva i uskoro ćemo imati nova hapšenja osumnjičenih", kazao je Božić za "Klix" i dodao da se u ovim slučajevima ne radi o organizovanim kriminalnim grupama, već o pojedinačnim slučajevima.

Od 1. juna 2014. godine do 26. januara 2015. godine sarajevskoj policiji je prijavljeno 37 paljevina automobila. Međutim, broj paljevina do danas prelazi broj od 40.

Do glavnih aktera ovih krivičnih djela mnogo lakše se dolazi nakon otkrivanja mogućeg motiva namjernog paljenja automobila. Piromani koji zapale automobile najčešće to rade za nekog drugog, a za tu uslugu najčešće su plaćeni iznosom od 100 do 200 KM.

Namjerna paljenja automobila su uzrokovana neriješenim međuljudskim odnosima, ali i dugovanjima na ime, recimo, preprodaje droge ili pak kao sredstvo za zaokupljanje pažnje policajaca.

Zapaljen automobil bio je i epilog žestoke bračne svađe. To je upravo slučaj sa posljednjom paljevinom automobila koja se dogodila u Sarajevu u blizini Sarajevo City Centra.

Naime, do paljenja automobila došlo je zbog svađe supružnika u procesu brakorazvodne parnice. Naime, nepoštivanje postignutog dogovora o raspodjeli imovine, koji je uključivao i automobil Ford Mondeo, doveo je do toga da bude zapaljen. Tako je ovaj automobil u potpunosti izgorio prije samo četiri dana u sarajevskoj ulici Hiseta.

"Klix" podsjeća da je zbog paljenja dva automobila uhapšen i Almedin Bostandžija, koji je "pao" nakon što je na snimku videonadzora zabilježeno kako krade mobilni telefon od maloljetnika.

Tada je identifikovan i uhvaćen, a krim obradom je ustanovljeno da je zapalio dva automobila jer su se njihovi vlasnici svađali sa njegovim rođakom. Radilo se o vozilima VW Polo i Fiat Palio koji su izgorjeli u Novopazarskoj ulici u Sarajevu.

Jedan automobil je zapaljen i kako bi se policija zabavila tim slučajem. Radi se zapravo o požaru koji se dogodio 10. januara ove godine kada je zapaljena Škoda Felicia u sarajevskom naselju Ilidža.

Za tu paljevinu uhapšen je Belmir Ahmetović. Automobil je zapalio kako bi okupirao policiju, a on zajedno sa još nekoliko osoba na miru opljačkao poslovnicu BH Pošte u Tarčinu.

No, Ahmetović je zajedno sa Elvisom Pašalićem, Sabahudinom Silajdžijom te njegovim sinovima Edinom i Arnelom, te Ervinom Tašakovićem uhapšen u februaru u policijskoj akciji zbog sumnje da su počinili čitav niz razbojništava, teških krađa, ali i izazivanja opšte opasnosti.

Rasvijetlila je policija i paljenje automobila Škoda Octavia koja se desila u sarajevskom naselju Šip. Ovaj auto je zapaljen greškom. Naime, vlasnik je parkirao automobil na pogrešno mjesto i u pogrešno vrijeme te mu je nanesena šteta koja mu nije bila namijenjena, piše Klix.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

13.04.2015 17:01

Kada bih ja zivio u BIH i ja bi palio automobile za te pare!!!Nema lakse zarade nema sta!Minutaza izmedju 5 do 10 Minuta plata super!!!

ODGOVORITE
Name

Džalalabad

14.04.2015 14:20

Ja j..... igre. Još jedna sportska disciplina začeta u boljem dijelu BiH.Ako se pokaže dobra može se brzo omasoviti u vidu sportskih klubova.

ODGOVORITE
Name

Лија

14.04.2015 16:31

Предлажем да се у спортским кладионицама организује клађење у броју кривичних дијела која ће се десити у просперитетнијем дијелу БиХ, у наредном дану.

ODGOVORITE