Optužnica za 10 lica za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 10 lica sa područja Višegrada zbog ratnog zločina nad putnicima iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd - Bar, koji su oteti u stanici Štrpci u BiH 27. februara 1993. godine.

Bosna i Hercegovina 13.04.2015 | 22:52
Optužnica za 10 lica za zločin u Štrpcima

Optužnica je podignuta protiv Luke Dragičevića /64/, Bobana Inđića /43/, Obrada /44/ i Novaka Poluge /52/, Olivera Krsmanovića /52/, Petka Inđića /55/, Radojice Ristića zvanog Rile /46/ i Vuka Ratkovića /65/, svi rođeni u Višegradu, te Dragana Šekarića zvanog Pive /46/, rođenog u Goraždu, kao i Miće Jovičića zvanog Splića i Crni /54/, rođenog u Vinkovcima.

Optužene terete da su u svojstvu pripadnika Višegradske brigade Vojske Republike Srpske počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi u optužnici, nakon zaustavljanja voza, oteto je 20 žrtava, 18 lica bošnjačke nacionalnosti uglavnom sa područja Sandžaka, državljana Srbije i Crne Gore, jedno lice hrvatske nacionalnosti i jedno lice arapskog porijekla.

Nakon otmice, žrtve su odvedene u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada, poslije prevezene do mjesta Mušići gdje su ubijene a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Nakon rata, pronađeni su i identifikovani posmrtni ostaci četiri žrtve dok se za posmrtnim ostacima ostalih još traga.

Tužilaštvo BiH provelo je temeljnu istragu i ostvarilo značajnu saradnju sa kolegama iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, koja je rezultirala optužnicom protiv 10 lica u BiH, a u Srbiji je prije dva mjeseca podignuta optužnica i vodi se postupak protiv pet lica optuženih za zločin u Štrpcima.

Intenzivna i profesionalna saradnja tužilaštava u BiH i Srbiji, rezultirala je pokretanjem i intenziviranjem istraga i podizanjem optužnica 22 godine nakon počinjenog zločina.

Tužilaštva dvije zemlje imala su podršku i dobru saradnju sa porodicama žrtava ovog zločina, koji već duže od dvije decenije tragaju za istinom o njihovim najbližima i njihovim posrmtnim ostacima.

Tužilaštvo BiH u optužnici predlaže saslušanje 51 svjedoka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar