Pokolj Jermena papa nazvao genocidom

Papa Franja je danas, povodom obeležavanja stote godišnjice pokolja Jermena u Osmanskom carstvu, govoreći o tom događaju upotrebio reč "genocid". Tursko ministarstvo negodovalo je zbog papine izjave.

Svijet 12.04.2015 | 16:07
Pokolj Jermena papa nazvao genocidom

"Tokom prošlog veka, ljudska rasa je doživela tri ogromne tragedije bez presedana. Prva, koju većina smatra 'prvim genocidom 20. veka', pogodila je jermenski narod", rekao je papa Franja tokom mise u bazilici Svetog Petra, citirajući saopštenje iz 2000, koje su potpisali papa Jovan Pavle Drugi i jermenski patrijarh.

Druga dva genocida u prošlom veku su počinili "nacistički i staljinistički režimi" naveo je papa, dodajući: "U novije vreme su takođe zabeleženi masakri poput onih u Kambodži, Ruandi, Burundiju i Bosni. Čini se da ljudski rod nije sposoban da stane na kraj prolivanju krvi nevinih ljudi".

Poglavar katoličke crkve je bio izložen pritisku da uoči stogodišnjice masakra nad Jermenima, koja će biti obeležena 24. aprila, javno upotrebi reč "genocid" za pokolj Jermena u Osmanskom carstvu, uprkos riziku da time naljuti Tursku, važnog saveznika u borbi protiv radikalnog islama.

Mnogi istoričari opisuju smrt više od miliona Jermena u Osmanskom carstvu "prvim genocidom 20. veka", ali zvanična Ankara odlučno negira te optužbe.

Jermeni tvrde da je čak 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Otomanskog carstva, i dugo su radili na tome da međunarodna zajednica taj masakr nazove genocidom.

Turska odbacuje optužbe za taj zločin i tvrdi da je u građanskom sukobu, kad su se Jermeni pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, poginulo između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da je pozvalo izaslanika Vatikana u Ankari da bi izrazilo negodovanje nakon što je papa Franja nazvao "genocidom" ubistvo Jermena u Osmanskom carstvu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pa pa

12.04.2015 14:51

Papa,Papa,cetiri genocida su bila a ne tri.Citaj Papa malo,citaj.

ODGOVORITE
Name

Nazvati dogadjaje kako treba

12.04.2015 14:52

Kod genocida se uzima omjer stradalih prema populaciji. Znaci, 300.000 turskih vojnika od u to doba 50 miliona Turaka nije genocid. Papa, valjda, cita puno i drzi se informiran u nauci i akademskom razmisljanju.

ODGOVORITE
Name

a

12.04.2015 19:49

A Jasenovac,Stepinac ...?

ODGOVORITE