Srbi na KiM: Mir i bolje sutra najveća želja

Mir, ljubav i bolje sutra najveće su želje Srba na Kosovu i Metohiji koji Vaskrs tradicionalno proslavljaju odlaskom u crkve, okupljanjem i druženjem.

Srbija 12.04.2015 | 19:45
Srbi na KiM: Mir i bolje sutra najveća želja

Nezaobilazni su i farbanje vaskršnjih jaja i svečani ručak, a uprkos brojnim nedaćama, Srbi na Kosmetu se Vaskrsu posebno raduju i ne napuštaju svoje običaje.

Mnogi kažu da je to prilika za porodična okupljanja, a na ovaj dan znaju da nisu sami. Na Vaskrs, dodaju, ne žele da razmišljaju o lošim stvarima.

- Vaskrs svake godine obeležavamo tako što farbamo jaja, okupljamo se u crkvama i manastirima gde uz molitve zaboravljamo na probleme i teškoće - priča Evica Đorđević iz Prizrena.

Ona je istakla da je živjeti u Prizrenu teško, ali da nikada neće zaboraviti svoje običaje i prestati da slavi Vaskrs, Božić i druge praznike.

- Iako postoji relativna sloboda, ipak nemamo osećaj prave slobode i mira. Uvek ima povremenih provokacija. Teško je nekome objasniti kako se ovde živi - priča Đorđevićeva.

Napominje da se poslije proslava u crkvama i manastirima Srbi vraćaju u svoje domove, za svečanu trpezu na kojoj su jela napravljena prema receptima njihovih baka. Proslava vaskršnjih praznika nastavlja se u krugu porodice uz tradicionalno takmičenje čije je jaje najjače.

- Oni koji su se rasuli po svetu se toga dana vraćaju u Prizren da sa svojim najmilijima proslave Vaskrs. Ovde se narod ne predaje i čuva svoju tradiciju i običaje - kazala je Đorđevićeva, čija je ćerka Milica jedan od najmlađih srpskih žitelja u Prizrenu i okolini.

Služba u crkvama i manastirima na Kosmetu na Vaskrs počinje tačno u ponoć svečanom litijom oko hramova i čitanjem vaskršnjeg jevanđelja, a nastavlja se do pet časova ujutro. Poslije svete liturgije vjernici koji su postili se pričešćuju.

Bogosluženjima, pored Srba sa Kosova, prisustvuju vjernici iz raznih krajeva Srbije i inostranstva.

Srbi s Kosova i Metohije kažu da je proslava Vaskrsa suština pravoslavne vjere i da se to ne smije zaboraviti.

- Kako je rekao apostol Pavle, da Hristos nije vaskrsao, uzalud bi bila vera naša. On nam je poručio da treba da verujemo u Hristovo vaskrsenje koje je proizašlo iz njegovog stradanja i trodnevne smrti. Upravo je vera ono što održava Srbe na Kosovu i Metohiji. Zato u ovim teškim trenucima našim ljudima ovde mnogo znače crkveni praznici, posebno Vaskrs - poručuje otac Savo Šmigić iz Eparhije raško-prizrenske.

Podršku Srbima na Kosovu i Metohiji već mnogo godina pruža i predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov.

On kaže da Srbi na Kosovu poštuju svoje običaje i da im proslava Vaskrsa, Božića i drugih praznika mnogo znači.

- Crkva im je jedino mjesto gdje se osjećaju slobodno, okupljaju i druže, tako da redovno idu na liturgije. Stvarnost je da žive teško i u muci, ali se ipak drže svojih običaja - rekao je Arlov.

Pokloni

Arlov je i ove, kao i prethodnih godina, pred Vaskrs posjetio Srbe na Kosovu i odnio im poklone bratskog naroda iz Republike Srpske.

- Išli smo u Prizren i odnijeli poklone i novac za djecu. Njima svaka podrška dosta znači, ali više im znači što neko misli na njih nego materijalne stvari. Djeca su nas dočekala vesela i razdragana u manastiru Svetih arhangela u Prizrenu - kazao je Arlov.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marko

12.04.2015 08:40

Spremte se,smpremte cetnici da Vaskrsnemo svetu zemlju Kosovo!!!

ODGOVORITE