Kako se kontroliše nebo iznad BiH?

Poslednji revizorski izvještaj pokazao je da je BiH izgubila 70 miliona maraka zbog nemara i neodgovornosti Agencije za pružanje usluga u vazduhovnoj plovidbi BiH i Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 11.04.2015 | 20:47
Kako se kontroliše nebo iznad BiH?

Javno saslušanje odgovornih lica, pred Komisijom za saobraćaj i veze Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH, pokazalo je da mnogo šta ne štima u kontroli vazušnog saobraćaja.

BiH trenutno kontroliše svoj vazdušni prostor ali samo do 10 hiljada metara, ali ni to nije urađeno blagovremeno, pa je zbog toga ostala bez 70 miliona maraka koje su uzeli naši susjedi Srbija i Hrvatska.

Revizija je kao odgovorne za taj gubitak označila doskorašnji Savjet ministara BiH i resorno Ministarstvo saobraćaja i veza te BHANSU, Agenciju za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH čiji direktor negira nalaze revizora.

,,Mi to decidno odbijamo.BiH nije izgubila tih 790 miliona. Imamo šansu da preuzimanjem druge faze kontrole neba zaradimo više pružajući usluge u vazdušnoj plovidbi'', kaže Marin Raspudić v.d. direktora BHANSA.

Iako se Raspudić nada povećanju dobiti kada BiH preuzme kontrolu svoga neba iznad 10 hiljada metara, priznaje da je to osjetljiv posao za koji BiH još nije spremna iako je do sada potrošila 3 miliona maraka na školovanje kontrolora leta.

Međutim Rifat Tirak, koji se predstavlja kao stručnjak za vazduhoplovstvo, tvrdi da je BiH davno mogla preuzeti kontrolu svoga neba da nije, kako kaže, kriminalnih grupa koje to ne dozvoljavaju.

On tvrdi da je u BiH bilo stručnih kontrolora leta koji su taj posao radili i prije rata, od kojih je on jedan, ali i da je za proteklih 20 godina BiH mogla obučiti desetine kontrolora leta kao što su to uradile susjedne zemlje. Po njemu problem je što su na čelu vazduhoplovnih agencija i direkcija u BiH nestručni ljudi.

,,Prvi direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo bio je čovjek koji je radio u UPI-u, poljoprivrednom preduzeću. Gospodin Raspudić, koji se predstavlja kao direktor BHANSA, prije se bavio uzgojem lavande oko Mostarskog aerodroma. Ljudi koji su obučavani, to su uglavnom njihova djeca, a obučavali su se u institucijama koje ne obučavaju kontrolore za teritorijalu, opštu kontrolu leta nego samo za aerodromsku kontrolu leta. Ti kontrolori samo spuštaju avione na aerodrome, oni nemaju veze sa opštom kontrolom neba. Oni su to sve zamaskirali, svoju djecu su 6 godina navodno obučavali, dali im status državnih službenike, dodijelili stipendije. Ako ovo nije organizovani kriminal je ne znam šta je?'',kaže Tirak.

Tirak je pred Komisijom za saobraćaj i veze Predstavničkog vijeća Parlamentrane skupštine BiH iznio i podatak da su gubici znatno veći nego što je utvrdila revizija i da je budžet BiH oštećen za dodatnih 100m miliona godišnje.

On pita gdje je novac od taksi za prelet aviona preko teritorije BiH?

,,Priznaju da imamo oko hiljadu i 100 preleta dnevno,a ja mislim da ih ima i više.Ali neka je samo hiljadu preleta i neka svaki prelet aviona košta 300 maraka,a mislim da će prije biti 300 evra,pomnožite to sa 365 dana u godini i dobićete 100 miliona maraka''.

Nakon iznesenih podataka i optužbi na javnom saslušanju predsjedavajući Komisije za saobraćaj i veze momčilo Novaković izjavio je da imamo razloga da budemo prilično zabrinuti.

,,Zabrinuti načinom na koji funkcionišu institucije, ne sardnjom između institucija i efikasnošću pojedinih institucija. Rezultat toga je izgubljena dobit,odnosno ne ostvaren prihod'', kaže predsjedavajući parlamentarne komisije Momčilo Novaković.

Na kraju se postavlja pitanje da li BiH uopšte treba da preuzme kontrolu vazdušnog saobraćaja na svojoj teritoriji?

Gubitak budžetskih sredstava jeste problem u trenutnoj ekonomskoj krizi,ali optužbe na račun stručnosti kadrova i sumnje da i tu ima kriminala i korupcije, izazivaju strah da bi se moglo desiti veće zlo ili ne daj Bože tragedije.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

svakakvih politikarina u prokletoj avliji

12.04.2015 19:46

Gdin Rifat Tirak je u pravu. Sve. Očajno je stanje u vazduhoplovstvu BiH. Organizovani kriminal sve kontroliše pa i vazduhoplovstvo. Korupcija buja. Raznorazni likovi su se uvalili u fotelje ministarstava saobraćaja i veza, u agenciju za pružanje usluga navigacije (BHANSE), aerodrome, BHDCA itd...Bitno je samo da su poslušni i da potpisuju ne zapitkujući ništa. Užas. Čelična metla je neophodna. Ali prije zore ne može svanuti!

ODGOVORITE