Srpskoj (ne)pripada 73% nadležnosti?

Plan evropskih integracija još nije ni na pomolu, iako se bez tog dokumenta ne može krenuti u proces evropskih integracija nakon što BiH preda kandidaturu za članstvo, rečeno je iz evropskih diplomatskih krugova.

Bosna i Hercegovina 11.04.2015 | 08:43
Srpskoj (ne)pripada 73% nadležnosti?

Ono što je najzanimljivije je to da naši evropski izvori tvrde da se u Briselu čude odakle je RS izvukla procenat od 73 odsto nadležnosti koje će u evropskim integracijama pripasti entitetima. Doduše, oni ističu da se može desiti da bude i više od 73 odsto, ali da se to može znati tek kada bude usvojen plan evropskih integracija, u kojem će biti taksativno navedeno kako će se evropska pravna stečevina prenositi na naše zakonodavstvo i koje institucije će biti zadužene za pojedine zadatke iz evropskih integracija.

DECIDNO

Sa druge strane, u Vladi RS su decidni - dokumenti Direkcije za evropske integracije BiH i Evropske komisije tačno navode koje nadležnosti pripadaju entitetima. Tako Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, koja se prije stupanja na premijersku dužnost primarno bavila evropskim integracijama, ističe da procenat od 73 odsto nadležnosti nije izrečen napamet.

"Bez obzira na to šta oni sada govore, podsjećam da postoji program na nivou BiH, koji su zajedno radili Evropska komisija i DEI, koji vrlo jasno identifikuje koje su to institucije i za šta su one nadležne. Teme pregovaračkih poglavlja su referentna tačka da vam kažu koliko ko ima nadležnosti. I evo ja kažem, na osnovu svih pregovaračkih poglavlja i tema koje su tamo sadržane, 73 odsto su nadležnosti RS i ja stojim iza toga", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je, takođe, negirala navode koje su dobile "Nezavisne" da se bez mehanizma koordinacije može ići u evropske integracije, ali da je plan integracija dokument bez kojeg se ne može. Cvijanovićeva, naime, ističe da plan nije moguće ni izraditi bez mehanizma koordinacije, koji će odrediti koje nadležnosti pripadaju kojem nivou vlasti.

STRATEGIJA

"Baš zato jer nemamo mehanizam koordinacije, nismo ni mogli da izradimo program integrisanja. Na kraju smo shvatili da, dok ne prepoznamo nadležnosti i ko šta radi, nećemo moći doći do tog dokumenta na osnovu kojeg se prvo pravi plan integracija pa onda sektorske strategije, na osnovu kojih se može izraditi i program povlačenja sredstava iz IPA II", objasnila je Cvijanovićeva.

Zvanično, pak, u Delegaciji EU kažu da Evropska komisija ni druge evropske institucije nikad nisu iznijele podatak koliko kojem nivou vlasti nadležnosti pripada i odbacuju podatak od 73 odsto.

"Na BiH je da odredi i uspostavi plan za usvajanje evropske legislative, a s obzirom na to da takav plan još nije definisan i da ne postoji nikakav zvanični dokument podnesen Evropskoj komisiji u kojem bi bile definisane nadležnosti na različitim nivoima vlasti, EU nije ni sada niti je bila ranije u poziciji da iznese bilo kakav podatak s tim u vezi. Tako da se svi procenti koji se spominju u medijima mogu samo smatrati spekulacijama", rekao je Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU.

Mekgafi je dodao da je, iako za plan usvajanja evropske legislative ne postoje konkretni rokovi, iskustvo drugih zemalja u procesu proširenja, posebno u našem regionu, pokazalo da je usvajanje plana neophodno za određivanje prioriteta i postizanje napretka u evropskom integracionom procesu.

PREGLED

U DEI BiH su rekli da BiH još nema cjelovit planski dokument u procesu integrisanja koji bi dao sveobuhvatan pregled obaveza iz procesa, aktivnosti, izvršioce i rokove.

"Države u procesu proširenja uobičajeno izrađuju takozvani program integrisanja. Njegov suštinski, ali ne i jedini dio, odnosi se na plan usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU. Program integrisanja je uobičajeno dokument koji sadrži pregled svih aktivnosti u procesu, nosioce tih aktivnosti i rokove za realizaciju", rekla je Marina Kavaz-Siručić, portparol te institucije.

Prema njenim riječima, program integrisanja je značajan, jer bi njegovom izradom bilo isplanirano koja institucija ili više njih, u skladu sa nadležnošću i u saradnji treba da preuzme odgovarajući dio pravne stečevine EU i ugradi ga u domaću legislativu, kojom vrstom pravnog akta i u kom roku.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

rodjo

11.04.2015 06:53

Vi ste se davno integrisali.Sve je osim vazduha vec odavno oporezovano,pod sloganom ,,INTEGRACIJE ZA EU;

ODGOVORITE
Name

bosna

11.04.2015 06:56

Jadna zena,ne zna ni sta radi ni sta prica.

ODGOVORITE
Name

Marko

11.04.2015 06:59

Spska do nezavisnosti

ODGOVORITE
Name

goran

11.04.2015 08:09

Idi prosi od MMfa to ti dosta bolje ide od razmisljanja

ODGOVORITE
Name

sa

11.04.2015 08:34

Jos samo da se ova integrise sa samom sobom.

ODGOVORITE
Name

Čekajući Olafa

11.04.2015 08:46

Može li se kako izbjeći otvaranje 23. poglavlja. Ako se to otvori ostašno bez glavara, pa kako ćemo onda u EU tako obezbglavljeni, bez poglavica našijeh vrlijeh.

ODGOVORITE
Name

Требиње

11.04.2015 09:52

Плавуша зна осим да преводи и да рачуна!!! Упорно тврди да њој треба 73 и да иза тога стоји то није напамет рекла него је измјерила. Е не знам ко ти је онда мјеродаван можда шиповачки змај.

ODGOVORITE
Name

kiki

11.04.2015 10:12

Bas zato sto se nemate gdje vise zaduzit dacete g.ze za onih 800 miliona sto daje eu... samo vam ne odgovara sto ce najvecim dijelom raspolagati savez za promjene a vi cete dobit mrvice ali i na mrvice pristajete jer je budzet supalj.

ODGOVORITE
Name

zmaj

11.04.2015 10:55

Moze li vam u ovom slucaju ZMAJ iz Sipova pomoci ?

ODGOVORITE
Name

integracije po SNSD-u

11.04.2015 11:10

To vam u prevodu znaci nesto kao ako u budzetu bude para za ikakav poso sa strane aktiviramo te integracije iliti Integral Inzinjering da integrise i pomete sve viskove para iz budzeta.

ODGOVORITE