Ko su žene džihadisti?

Video-snimsk misteriozne grupe sirijskih žena džihadista, koje nisu povezane sa ekstremističkom Islamskom državom, objavljen je na Jutjubu.

Svijet 10.04.2015 | 23:00
Ko su žene džihadisti?

Islamistkinje koje su stacionirane u Alepu kažu da žele da se "bore za svoju religiju i svoju zemlju" i da bude "jednake sa muškarcima".

Na snimku se vidi grupa od nekoliko desetina žena odevenih u crni nikab, sa oružjem u rukama, kako uzvikuju Allahu Akbar (Bog je veliki) i druge verske parole.

Njihov kamp se nalazi u jednoj od nastarijih crkava u regionu, crkvi Svetog Simeona Stolpnika, koja se nalazi na severozapadu Sirije.

"Naučile smo da pucamo i baratamo oružjem", rekla je jedna od žena u kampu..

"Ovde stojimo u ravni, rame uz rame, sa našim sinovima i muškarcima na ratištima, jer je uloga žene podjednako važna kao i uloga čoveka", dodala je ona.

Druga žena je otkrila da će uskoro biti viđeno “45 sestara obučenih da nišane i pucaju kako se kreću od Alepa do Idliba, i konačno stižu do centralne Sirije".

Grupa ovih žena deluje nezavisno od Islamske države i Al-Nusre, a stručnjaci tvrde da ovaj kamp džihadistkinja podseća na propagandu militantnih grupa.

“One kažu da su se okupile kako bi vežbale i branile svoj narod i zemlju, ali je džihad najbolji termin koji ih opisuje, ipak definitivno nisu povezane sa ID”, rekao je za Independent Čarli Vinter koji se bavi proučavanjem ovakvih grupa.

Podsetimo, početkom godine, džihadisti Islamske države objavili su priručnik za žene ui kom navode da je "legitimno" da devetogodišnje devojčice budu udate za borce i prihvate svoje uloge žena, majki i domaćica.

(B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

11.04.2015 07:56

Bilo bi dobro ratovati protiv njih

ODGOVORITE
Name

Требиње

11.04.2015 11:25

Оне нису муџахединке него "сестре милосрднице", сада ће свака свезати око себе по 3кг експлозива и у "акцију".

ODGOVORITE