Zašto je žensko šišanje skuplje od muškog, kao i sve druge prevare

Da li znate da ćete skuplje platiti hemijsko čišćenje ženske košulje, nego muške?
Mnogi proizvodi namenjeni ženama se uopšte ne razlikuju od proizvoda za muškarce – ali su oni ipak skuplji za žene.

Srbija 10.04.2015 | 22:30
Zašto je žensko šišanje skuplje od muškog, kao i  sve druge prevare

Cenovnik baziran na polu, koji je poznat kao „porez na žene“ ili „roze porez“, je fenomen koji je poznat od 1995. godine, kada je u Kaliforniji objavljena studija po kojoj žene godišnje plaćaju 1.351 dolar više nego muškarci, za iste proizvode. Ova studija je imala takav uticaj da je Kalifornija postala prva i jedina država koja je zabranila polnu diskriminaciju pri formiranju cena proizvoda.

Ipak, u ostalim državama je ova diskriminacija i dalje prisutna, a testiranjem koje je dvoje američkih državljana sprovelo, utvrđeni su zapanjujući podaci.

Muški brijači marke Shick, Hydro 5 za muškarce i Hydro Silk za žene, imaju svaki po pet oštrica, ali ženski brijač košta 1,41 dolar više nego muški.

Takođe, kreme za lice protiv bora marke Neutrogena, koje sadrže iste supstance i za žene i za muškarce, su skuplje za žene za 1,07 dolar nego za muškarce.

Dok je kompanija „Shick“ odbila da komentariše video koji je napravljen, „Neutrogena“ je izjavila da je razlog zbog koga su ženski proizvodi skuplji od muških povezan sa „određenim brojem presudnih faktora, uključujući i razlike u samom pakovanju prozvoda, modifikacijama koje utiču na sam proces proizvodnje, i dalje na formiranje cene u maloprodaji”.

Ovakva diskriminacija se dešava i sa mnogim drugim proizvodima, ali i uslugama, kao što je šišanje kose, koje je nekada i tri puta skuplje za žene nego za muškarce. Ista stvar je i sa garderobom, ali i sa hemijskim čišćenjem! Na primer, hemijsko čišćenje ženske košulje ćete platiti za 0.25 dolara više nego muške, navodi se u ovom video snimku. Zapravo, jedini proizvod koji ima istu cenu je unisex “Oxford” majica, i ona košta 74,99 dolara. Ironično, zar ne?

Možda je vreme da i nežniji pol počne da kupuje proizvode za muškarce, ako je to jedini način da prođe jeftinije.

(Srbija danas)

Komentari / 0

Ostavite komentar