"Kralju" zabranjena vožnja u Njemačkoj

Sud u Njemačkoj zabranio je samoproklamovanom kralju Njemačke da vozi njemačkim putevima jer ne koristi validnu vozačku dozvolu.

Svijet 10.04.2015 | 21:30
"Kralju" zabranjena vožnja u Njemačkoj

Naime, Peter Ficek se još prije nekoliko godina proglasio "kraljem Njemačke" i osnovao sopstvenu monarhiju. Međutim, problemi su nastali kada je Ficek prije dvije godine odlučio da vrati njemačku vozačku dozvolu. On je to učinio uz opravdanje da je ne smatra validnom jer on sada ima svoju kraljevinu, u kojoj ne važe njemačka dokumenta. Sve ovo je izazvalo pravu pometnju, nakon čega je čitav slučaj došao do suda, koji mu je zabranio da vozi njemačkim putevima bez važeće dozvole.

Ficek je prije dvije godine odlučio da vozi isključivo s vozačkom dozvolom koju je sam izradio i na kojoj se nalazi ime njegove kraljevine. Tada je naglasio da ne želi više lične dokumente Savezne Republike Njemačke jer on ima svoju zemlju. Inače, ovaj bivši kuvar osnovao je svoje "njemačko kraljevstvo" na mjestu gdje je bila stara bolnica u njemačkom Vitenbergu.

Tada je sebi napravio pasoš i sva ostala dokumenta. Po svemu sudeći, vozačka dozvola mu je napravila najveći problem i već je najavio da će se žaliti na odluku suda. Štaviše, kako ne priznaje odluke njemačkih sudova, on je presudu samo kratko prokomentarisao: "Bilo da mi je dozvoljeno da vozim ili ne, ja ću voziti u svakom slučaju".

Ovo nije njegov prvi sukob sa njemačkim sudovima zbog svoje utopije. Naime, nedavno je bio na suđenju jer je osnovao osiguravajuću kuću u svom kraljevstvu, bez ikakvih dozvola za rad.

Inače, on sam kaže da ne priznaje vlast njemačke države te odbija da Njemačkoj plaća poreze ili kazne.Ficek, koji je na ideju o sopstvenom kraljevstvu došao još 2006. godine, izjavio je da želi slobodno društvo:

"Želimo društvo oslobođeno silnih nameta i nelogičnosti, koji se umnožavaju i stvaraju psihozu nesigurnosti i beznađa. Želimo besplatan zdravstveni sistem, ukidanje taksi koje se plaćaju za sve i svašta, zdravu hranu, siguran i miran prosperitet, bez zveckanja oružjem te bez prodaje ili kupovine... Zato smo osnovali svoju banku i novac ENGEL koji je u opticaju od 2007. u Vitenbergu, Lajpcigu, Berlinu, Kilu... Ekvivalentna moneta s evrom", rekao je svojevremeno Ficek.

(Nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar