Biciklom do Tokija

Kraljevčanin Dragan Šibalić u nedelju, na Vaskrs, kreće u novu avanturu: Do prestonice Japana za pola godine preći će biciklom 20.000 kilometara. U Moskvi za Dan pobede.

Srbija 10.04.2015 | 16:56
Biciklom do Tokija

Na Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik, Kraljevčanin Dragan Šibalić (37), zaljubljenik u sport, započinje novu biciklističku avanturu. Pod sloganom "Srbija do Tokija" namerava da na dva točka prevali oko 20.000 kilometara, od Kraljeva do japanske prestonice!

Put do Zemlje izlazećeg sunca preko Mađarske, Ukrajine, Kazahstana, Rusije i Mongolije, pa sve do Vladivostoka odakle će trajektom ići do Južne Koreje. Tu ga čeka još 1.500 kilometara "kopnene" vožnje, a potom i deonica koju će trajektom preći do Japana. Prema njegovim procenama, ovo putešestvije će potrajati najmanje šest meseci.

- Planiram da dnevno prelazim od 100 do 150 kilometara. Kada budem u mogućnosti spavaću u hostelima, a kroz Rusiju i Sibir, gde su ogromne razdaljine između gradova, koristiću šator. Namirnice ću kupovati usput u prodavnicama. Želim da na vulkanskoj planini Fudžijama, na nadmorskoj visini od 3.776 metara postavim srpsku zastavu - otkriva Šibalić detalje svoje avanture. - U Srbiju planiram da se vratim avionom iz Tokija, mada bih, ukoliko se stvari poklope, najviše voleo da iz Vladivostoka do Moskve putujem transsibirskom železnicom.

Kao veliki zaljubljenik u biciklizam, uporni i hrabri Kraljevčanin je prošle godine prevalio ukupno 11.220 kilometara, i to 7.500 u martu i aprilu da bi pružio podršku košarkašima crno-belih u Moskvi, Krasnodaru i Istanbulu, i još 3.720 kilometara u septembru da bi bodrio srpske košarkaše na Svetskom šampionatu u Španiji.

- Sa svakog putovanja vraćam se bogatiji za nova iskustva i prijateljstva. Naravno, tu su i razne dogodovštine. U Čečeniji su mi nudili novac i prenoćište, kada su čuli da sam iz Srbije, a u Gruziji su pokušali da mi ukradu bicikl - dodaje Šibalić kroz smeh.

Za najnoviju avanturu do Japana potrebno mu je oko 4.000 evra. Do sada je obezbedio oko 3.000, od sponzora i prijatelja, dok će mu lokalna samouprava pre polaska na račun uplatiti 100.000 dinara.

U MOSKVI ZA DAN POBEDE

Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, Dragan Šibalić planira da u Moskvi 9. maja prisustvuje proslavi Dana pobede nad fašizmom.

- U Moskvi ću biti gost kod naših ljudi, koji tamo žive i rade, kao i u Kazanju i Novosibirsku. U Tokiju mi je zakazan prijem u našoj ambasadi - dodaje naš sagovornik.

Na simboličnom prijemu srećan put su mu poželeli gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, predsednik skupštine grada Sreten Jovanović, i pomoćnik gradonačelnika Milun Jovanović.

Izvor: Večernje novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

dzevdet

10.04.2015 15:24

Puno srece i srecan put

ODGOVORITE
Name

seselj

10.04.2015 17:26

Cim malo zamaknes,dizi palac i stopaj,nisi lud toliko vintati tocak

ODGOVORITE
Name

Naprijed Srbine

10.04.2015 18:03

Kraljevo i Srpsko Sarajevo je uz tebe! Bravoo, Šibi!

ODGOVORITE
Name

BL

10.04.2015 20:19

Srbija do Tokija

ODGOVORITE