Mladić koji se poštom poslao u London

Mladić iz Velsa Brajan Robson toliko je čeznuo za kućom, da je 1965. odlučio da sebe iz Australije pošalje poštom u London.

Svijet 10.04.2015 | 16:45
Mladić koji se poštom poslao u London

Njegovo putovanje je pošlo naopako i mali drveni kovčeg umalo je postao njegova grobnica.

“Bilo je strašno. Kovčeg je bio premali. Imao sam samo flašicu vode i pet keksića”, kaže on.

On je prešao 12.900 km do Los Anđelesa za 92 sata, kada je konačno pronađen. Ostatak puta do Londona proveo je udobno smešten u avionu, jer je na njegovoj karti pisalo: “Deportovan iz SAD”.

Mediji su bili oduševljeni njegovom avanturom, naročito zato što je samo mesec dana pre njega, Australijanac Reg Spirs krenuo u poštanskom paketu iz Londona za Australiju, želeći da prisustvuje ćerkinom rođendanu.

Njegovo 63-časovno putovanje do Perta bilo je nešto uspešnije, pošto se pažljivije pripremao za put. Međutim, Robson je imao tu nesreću da čeka na “presedanje” puna 22 sata. U skladištu nije bilo grejanja i zbog premalo prostora trpeo je strašne bolove. Teško je disao i povremeno i onesvešćivao. U kovčegu je proveo četiri dana, a spasen je kada su radnici na aerodromu primetili svetlost baterijske lampe u jednoj od kutija.

Preslab da bi hodao, 173 cm visok Robson odveden je u pritvor u Bolnici u Los Anđelesu. Dan kasnije pojavio se na saslušanju zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Inače, radio je kao kondukter u Melburnu i nije imao novca da se vrati kući.

“Australija je predstavljala pravi šok za moj sistem”, kaže Robson koji danas ima 70 godina. “Bilo mi je užasno teško i samo sam želeo da se vratim kući”, rekao je on.

“Bilo je: ili London ili smrt”.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar